Foto: Shutterstock
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) arī turpmāk gatava kopā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) risināt nozarei aktuālus jautājumus, uzsvēra ministrijā.

Reaģējot uz LIZDA lēmumu vēl pēc vienas sarunas ar koalīcijas partijām doties piketā, IZM skaidroja, ka ministrija ar arodbiedrību veido konstruktīvas attiecības un LIZDA kā sociālais partneris piedalās normatīvo aktu izstrādes un saskaņošanas procesos. Arī turpmāk IZM ir gatava kopā ar arodbiedrību risināt nozarei aktuālus jautājumus, solīja ministrijā.

Atbilstoši valdības lēmumam un Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes vienošanās, kura dalībnieks ir arī LIZDA, patlaban tiek pildītas tās vienošanās, kas ir panāktas līdz šim un ir spēkā saistībā ar apņemšanos pildīt apstiprinātā grafika nosacījumus vispārējās izglītības darbinieku atalgojuma jomā, skaidroja IZM.

IZM 2019. gada budžeta un vidēja termiņa budžeta veidošanas procesā kā prioritātes ir izvirzījusi pirmsskolas pedagogu darba samaksas palielināšanu un to nodrošināšanu pilnībā no valsts budžeta, vienlaikus pašvaldībām nododot ēdināšanas funkciju 1.-4. klasei. Tāpat prioritāro pasākumu sarakstā ir papildu finansējums augstākajai un interešu izglītībai. IZM sagaida aktīvu arodbiedrības atbalstu šīm rosinātajām iniciatīvām un aktīvu LIZDA dialogu gan ar pašvaldībām, gan LPS, lai nodrošinātu straujāku pedagogu atalgojuma pieaugumu.

Ministrijā skaidroja, ka tās prioritāte ir konsekventa pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšana, kas sekmīgi noris jau pēdējo divu gadu laikā kopš jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas. Pedagogu darba samaksa esot pieaugusi, un daudzās Latvijas skolās darba samaksa par likmi pieaugusi par 200 un vairāk eiro, tuvojoties 1000 eiro. Vairāk nekā pusē Latvijas skolu jau šobrīd minimālā darba samaksa par likmi esot 710 un vairāk eiro, kas pēc būtības atbilst tiem nosacījumiem, kas iekļauti grafikā, skaidroja IZM. "Tāpat vēlamies uzsvērt, ka IZM ir izstrādājusi pedagogu darba samaksas noteikumu grozījumus, kas arī jaunajā mācību gadā daudzās Latvijas skolās ļaus kāpināt skolotāju darba samaksu," uzsvēra ministrijā.

IZM cer, ka arī turpmāk pašvaldības objektīvi izvērtēs savas padotības izglītības iestādes un pieņems lēmumus mūsdienām atbilstošu skolu tīkla attīstībai, kā arī veidos daudz ciešāku sadarbību ar kaimiņpašvaldībām, kas skolēniem nodrošinās kvalitatīvas izglītības iegūšanas iespējas un pedagogiem paaugstināt atalgojumu.

Kā ziņots, LIZDA aicinās koalīcijas partijas uz vēl vienu sarunu par Izglītības likumā noteiktā pildīšanu, bet, šīm diskusijām nenesot rezultātu, 18. septembrī sola organizēt piketu.

Ja augļus nenesīs arī pikets, LIZDA rīkosies, lai pārliecinātu savus biedrus nebalsot par tām partijām, kas nav pildījušas savus solījumus saistībā ar pedagogu darba samaksu, pauda Vanaga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!