Foto: LETA

Zāļu ražotāju naudu par lekcijām un konsultācijām, kā arī cita veida atbalstu saņēmuši vairāki nozares vadošie ārsti – nozares balsis, kas sniedz padomus Veselības ministrijai (VM) vai kā profesionālo organizāciju līderi iestādei komentē svarīgas izmaiņas, piemēram, par zāļu cenu politiku. Farmācijas firmu atbalstu baudījis katrs trešais galvenais nozares speciālists, izpētīja "Delfi".

Kā šādu sadarbību vērtē veselības ministre Anda Čakša (ZZS), un, vai paši ārsti nesaskaras ar ētikas dilemmām, skaidroja "Delfi," pievēršoties arī nesenam notikumam, kad, sniedzot savu viedokli par ieceri mazināt kompensējamo zāļu cenas, VM adresētā vēstulē vairāki ārsti – profesionālo organizāciju vadītāji pauda tos pašus argumentus, kurus bija vēstījuši zāļu ražotāji.

Šogad veselības aprūpes nozarē aktuāls jautājums bija kompensējamo zāļu cenu samazināšana. Nozarē nepamanīts nepalika fakts, ka par šo priekšlikumu zāļu ražotāju un vairāku vadošo ārstu viedoklis sakrita.

Aprīlī veselības ministre Čakša prezentēja ideju par "100% zāļu cenu koridoru," proti, ka dārgāko zāļu cena nedrīkst būt vairāk nekā divreiz augstāka par lētāko līdzvērtīgu valsts kompensējamo medikamentu cenu.Pret šo priekšlikumu iestājās Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA), kas piedāvāja maigāku cenu mazināšanu.

Pret arī bija vairāku ārstu organizāciju pārstāvji, viņu vidū izcēlās kardiologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!