Foto: Shutterstock
Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) kopā ar Veselības ministriju (VM) meklēs veidus, kā stiprināt primāro veselības aprūpi Latvijā, pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu (ZZS) sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) priekšsēdētājs Viktors Valainis (V).

Šodien tikšanās laikā Neatliekamas medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) informēja par plānoto resursu efektivizācijas procesu, lai arī turpmāk nodrošinātu operatīvu un kvalitatīvu neatliekamās medicīnas pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Šobrīd izbraukumus uz neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumiem nodrošina 188 neatliekamās palīdzības brigādes, dienas laikā vidēji tiek saņemts ap 1200 izsaukumiem, no kuriem 50% ir nepamatoti, un kuru laikā pacientiem nepieciešami cita veida pakalpojumi un konsultācijas, ko var sniegt arī ģimenes ārsts un citi speciālisti.

Viens no iespējamiem risinājumiem NMPD resursu efektīvam izlietojumam ir brigāžu profilēšana pēc to specifikas un izsaukuma veida - augstas, vidējas un zemas prioritātes izsaukumiem, atbilstoši profilam piemērojot nepieciešamo speciālistu komandu.

Pēc Valaiņa paustā, reformas jautājumos LLPA svarīgi, lai nesamazinātos pakalpojumu kvalitāte iedzīvotājiem. Par reformu pirms tam publiski izskanējusi dažāda informācija, tāpēc tikšanās mērķis bijis saprast, kas un kāpēc ir darīts.

Valainis atzina, ka lielu daļu no bažām ministre un NMPD vadība esot kliedējusi, tomēr lielo pilsētu vadītājus joprojām satrauc tas, ka puse no NMPD izsaukumiem varēja nenotikt, jo problēma varēja tikt risināta ar ģimenes ārsta palīdzību. "Neatliekamā medicīniskā palīdzība šobrīd aizpilda robu, kas rodas vietās, kur ģimenes ārsti ne tik sekmīgi strādā," sacīja asociācijas priekšsēdētājs.

Viņš ir pārliecināts, ka izmaksas par NMPD izsaukumiem ir ļoti lielas, tāpēc LLPA svarīgi kopā ar VM domāt, kā stiprināt primāro veselības aprūpi Latvijā, nodrošinot iedzīvotājiem aprūpi vēl pirms viņi nonākuši kritiskā situācijā.

Valanis norādīja, ka jau tagad veselības aprūpē, tostarp NMPD izsaukumu dinamikā, vērojami signāli, kas norāda, ka ir problēmas un sistēma varētu strādāt ievērojami efektīvāk. "Reforma ir pilnīgi pareizs solis no VM puses, jo šī sistēma ir jāmaina. Šodien redzējām, ka sistēma tiešām strādā neefektīvi un neatbilst tam, kā mūsdienās Eiropā un pasaulē strādā neatliekamā palīdzība," sacīja Valainis.

Pēc LLPA vadītāja paustā, jau tagad daļa pilsētu īsteno pilotprojektu, kurā pašvaldība izveido modernas telpas, kurās ģimenes ārstiem strādāt. Tādā veidā pašvaldībai veidojas arī kontakts ar ārstiem, kā rezultātā iespējams pārrunāt dažādus problēmjautājumus, jo biežos gadījumos iedzīvotāji ar savām problēmām vēršas tieši pašvaldībā.

Valainis uzskata, ka ir dažādi veidi, kā varētu stiprināt primāro veselības aprūpi, tostarp nepieciešams strādāt, lai piesaistītu jaunos ģimenes ārstus darbam reģionos, tāpat jāstrādā ar izglītības sistēmu. Svarīgi ir nodrošināt, ka ārsti, kuri mācījušies Latvijā un kuru dēļ valsts tērējusi lielus resursus, nepamestu Latviju, uzskata LLPA vadītājs.

Vienlaikus Valainis uzsvēra, ka uzlabojumu ieviešanai VM iesaiste ir ārkārtīgi būtiski, tāpēc viņš ir gandarīts, ka šodien notikusi produktīva diskusija, kurā ministre parādījusi, ka ir atvērta dažādiem risinājumiem.

Valainis sacīja, ka šodien notika arī saruna par to, kā stiprināt ārstniecības iestāžu koordināciju un sadarbību, kā arī kā nodrošināt zobārstniecības pakalpojumus bērniem. Tāpat sarunā asociācija pauda bažas par iecerēto zāļu verifikāciju slimnīcās, kuru LLPA neatbalsta, jo, tās ieskatā, zāļu verifikācija jāveic Zāļu valsts aģentūrai vai farmācijas uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!