Foto: DELFI Aculiecinieks
Latviešu ekspedīcijas "Monblāns 2018" dalībnieki, daļēji realizējot savu sākotnējo ieceri, sasnieguši Eiropas Savienības (ES) augstāko kalnu virsotni, liecina ekspedīcijas dalībnieku publicētais video sociālajā tīklā "Facebook".

Vēl 13.augustā komanda bija sasniegusi 3800 metru augstumā un tur palika, lai pārlaistu vētru. Iepriekš bija plānots, ka šodien plkst.2 ceļš tiks turpināts, lai pusdienas laikā nokļūtu kalna virsotnē un paceltu Latvijas karogu.

Aptuveni trīs minūšu garo tiešraidi no Monblāna ekspedīcijas dalībnieki sāka plkst.8.43 pēc Latvijas laika. "Visām mammām, visām omēm, laiks nomierināties. Mēs visu izdarījām," sacīja ekspedīcijas dalībnieks Kristaps Mozgirs.

"Visos gadījumos trakas lietas notiek un, jā, te ir tas mazais rezultāts," Monblāna sasniegšanu komentēja ekspedīcijas vadītājs Aldis Kunšteins.

Lai gan ekspedīcijas dalībniekiem iepriekš tika konfiscēts desmit metrus garais masts, kāpēji nolēma turpināt ceļu uz virsotni, paceļot Latvijas karogu bez masta. Latvijas karogs publicētajā video gan vēl nav redzams.

Kā ziņots, pēc starpgadījuma ar Francijas policiju latviešu ekspedīcijas dalībnieki nolēma turpināt sarežģīto ceļu uz ES augstāko virsotni Monblānu, lai tajā paceltu Latvijas karogu. Savukārt nākotnē alpīnisti apņēmušies atgriezties kalna virsotnē, lai Latvijas karogu varētu pacelt desmit metru augstajā mastā.

Francijas policija ir arestējusi alpīnistu desmit metrus garo karoga mastu. Laikraksts "The Times" pirmdien ziņoja, ka šis incidents noticis laikā, kad Monblāna pakājēs esošās Šamonī dome cenšas panākt, lai slikti sagatavoti kalnos kāpēji nedotos uz 4810 metrus augsto virsotni, jo ceļš turp ir bīstams. Piektdien Monblāna nogāzē tika atrasti trīs miruši itāļi, bet kopumā šogad, cenšoties uzkāpt kalnā, dzīvību zaudējuši jau 15 cilvēki.

Pēc atgriešanās Latvijā iecerēts skaidrot, kādā veidā būtu iespējams nākotnē realizēt ieceri par karoga pacelšanu Monblānā šajā mastā, pavēstīja Seržāne.

Plānojot ekspedīciju, komandas pārstāvji vietējās Šamonī pilsētas instancēm bija vaicājuši par papildus atļaujas saņemšanu masta uznešanai Monblāna virsotnē, uz ko tika saņemts rakstisks viedoklis, ka šāda darbība ir atļauta, ievērojot noteikumu, ka viss, kas kalnā uznests, tiek arī nonests. "Mēs ceram rast atbalstu starpvalstu līmenī, lai šis unikālais projekts tiktu realizēts," par mērķi Monblāna virsotnē nogādāt Latvijas karogu norāda ekspedīcijas komanda.

Grupas pārstāvji ir pārliecināti, ka Šamonī ekspedīcijas komanda noteikti atgriezīsies vēlreiz un tad arī "darbiņu paveiks līdz galam". Pašlaik komanda turpina ceļu uz virsotni, lai paceltu tajā Latvijas karogu par godu Latvijas simtgadei.

Laikraksts "The Times" pirmdien ziņoja, ka šis incidents noticis laikā, kad Monblāna pakājēs esošās Šamonī dome cenšas panākt, lai slikti sagatavoti kalnos kāpēji nedotos uz 4810 metrus augsto virsotni, jo ceļš turp ir bīstams. Piektdien Monblāna nogāzē tika atrasti trīs miruši itāļi, bet kopumā šogad, cenšoties uzkāpt kalnā, dzīvību zaudējuši jau 15 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!