Foto: F64
Latvijas robežsardzei trūkst vairāk nekā 200 darbinieku, trešdien telekanālā LNT pastāstīja Valsts robežsardzes vadītājs Normunds Garbars.

Garbars pastāstīja, ka pirms vairākiem gadiem robežsardze prasījusi 263 papildus darbiniekus, bet aizvadīto gadu laikā iegūtas vien 30 jaunas štata vietas. Līdz ar to nākamajos trīs gados robežsardze vēlas vēl 233 jaunus robežsargus.

Tehniskais nodrošinājums robežsardzei esot minimāli nepieciešamajā līmenī. Garbars vērtēja, ka primārais tomēr esot valsts robežas sakārtošana, kam ir skaidrs plāns - uz robežas ar Krieviju tas jau notiek, bet par Baltkrievijas robežas sakārtošanu ir noslēgts līgums.

Garbars pastāstīja, ka šogad uz Latvijas robežām ir aizturēti 127 cilvēki, kas ir vairāk nekā pērn visa gada garumā, kad aizturēti tika 120 cilvēki. Uzlabojumus Garbars skaidroja tieši ar robežas sakārtošanu.

Visbiežāk robežsargi joprojām aizturot vjetnamiešus, bet šogad bijis arī ļoti daudz tādu trešo valstu pilsoņu, kas mēģināja iekļūt valstī no Krievijas pēc pasaules futbola čempionāta.

Mazāk izdodoties aizturēt cilvēku pārvietotājus, kuri esot mainījuši taktiku - viņi vairs nemēģina reāli vest cilvēkus pāri robežai, bet tā vietā pamet viņus jau labu laiku pirms robežas šķērsošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!