Foto: DELFI
Pāvilostā, Ulmales stāvkrastā, tā dēvētās "mājas-kuģa" īpašnieks Argods Lūsiņš objekta pārvietošanas termiņu pagarinājis līdz 30. septembrim, portālu "Delfi" informēja novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons ("Mēs savam novadam").

Šī ir jau ceturtā reize, kad Lūsiņš mainījis "mājas-kuģa" pārvietošanas gala termiņu. Sākotnēji viņš būvi solīja pārvietot līdz maija beigām, pēcāk līdz 1. jūlijam, tālāk šo laiku pagarināja līdz 9. augustam, bet tagad kā jaunais termiņš noteikts 30. septembris.

Apliecinājumus par apņemšanos "māju-kuģi" pārvietot un paskaidrojumu, kā tieši uzņēmējs to iecerējis paveikt, Lūsiņš domei sniedzis, paziņojot mutiski un aizsūtot elektroniskas e-pasta vēstules, kuru kopijas līdz šim domes vadītājs portālam "Delfi" atteicies izsniegt. Nevēlēšanos sniegt vēstuļu kopijas domes mērs pamato ar Lūsiņa tiesībām uz datu neizpaušanu, kas, pēc Pāvilostas novada domes domām, ir būtiskākas par informācijas publiskošanu sabiedrībai.

"Privātpersona ir informējusi, ka tā veic saskaņošanas un sagatavošanas darbus minētā objektu pārvietošanai no tauvas joslas, kur pārvietošanas darbi tiks pabeigti līdz 2018. gada 30. septembrim – privātpersona apliecinājusi, ka tauvas joslā objekts vairs neatradīsies," informēja domes vadītājs.

No sākotnējās ieceres "māju-kuģi" aizvest pa jūru īpašniekam nācās atteikties, jo Latvijas Jūras administrācija (LJA) neizsniedza apliecinājumu par šī objekta peldamību.

Kristapsons aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja, ka pašvaldības rīcībā esot informācija par īpašnieka plāniem "māju-kuģi" pārvietot dziļāk iekšzemē, ārpus 150 metru krasta kāpu aizsargjoslas, un novietot to savā īpašumā, kur jau ir dzīvojamā un saimniecības ēkas. Vietas šajā teritorijā esot pietiekami. Kristapsons minējis, ka šāda objekta novietošanai savā īpašumā īpašniekam nav nepieciešama atļauja - nav liegts savā īpašumā turēt būvniecības stadijā esošu peldošo konstrukciju.

Kā iepriekš intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica LJA vadītājs Jānis Krastiņš, transportējot "māju – kuģi", kaitējums dabai ir iespējams. Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) apgalvoja, ka ir būtiski novērot, kā noritēs pārvietošanas darbi, un būtu drošība par to, ka videi netiks nodarīts kaitējums.

"Katrā ziņā Valsts vides dienests ļoti rūpīgi sekos jebkādām kustībām, lai netiktu nodarīts nekāds dabas kaitējums, un nepieciešamības gadījumā vērsīsies gan pret darbu veicējiem, gan pasūtītājiem, ja kaitējums dabai tiks nodarīts," minēja Gerhards.

Kā ziņots, netālu no Pāvilostas miljonāra Lūsiņa uzņēmums jūras malā ir uzslējis "māju-kuģi". Lai arī ēku celtniecība šajā vietā nav atļauta, māju atgādinošā konstrukcija tur ir tapusi, jo nodēvēta par būvniecības stadijā esošu pontonu. Īpašnieks solījis konstrukciju nolaist ūdenī, tomēr vairāku gadu garumā tas nav ticis izdarīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!