Foto: LETA

Partija "Saskaņa" Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegusi deputātu kandidātu sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām, liecina komisijas mājaslapā publicētā informācija. Par deputātu vietām cīnīsies ne tikai visi 12. Saeimas frakcijas "Saskaņa" deputāti, bet arī virkne pašvaldību deputātu.

"Saskaņa" ir devītais politiskais spēks, kas iesniedz CVK kandidātu sarakstu. Partijas sarakstā Saeimas vēlēšanām ir pieteikti 112 Saeimas deputātu kandidāti visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Ar pirmo kārtas numuru Rīgas vēlēšanu apgabalā kandidēs partijas premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis. Ar otro numuru "Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un ar trešo parlamentārietis Andrejs Klementjevs.

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) padomniece Evija Papule būs Vidzemes vēlēšanu apgabala "lokomotīve". Viņai seko Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas vadītājs un bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds, kā arī Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs.

Zemgalē ar pirmo numuru startēs parlamentārietis Ivars Zariņš, ar otro Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs un ar trešo parlamentāriete Zenta Tretjaka.

Kurzemes līderis būs no "Vienotības" ievēlētais 12. Saeimas deputāts, bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņam seko Liepājas domes deputāti – Valērijs Agešins un Pāvels Sereda.

"Saskaņas" "lokomotīves" Latgalē būs Rēzeknes slimnīcas valdes loceklis Jānis Krišāns, Daugavpils pilsētas domes izpilddirektore Inga Goldberga un Daugavpils Universitātes doktorants, atvaļināts ģenerālis Ivars Zālītis.

Kā liecina CVK publicētā informācija, 13. Saeimas vēlēšanās kandidēs visi Saeimas frakcijas "Saskaņa" deputāti, tostarp Jūlija Stepaņenko, kura ir "Gods kalpot Rīgai" biedre. Viņa ir vienīgā GKR pārstāve Saeimā. Iepriekš viņai tika liegts piedalīties "Saskaņas" frakcijas sēdēs.

Nākamajās Saeimas vēlēšanās no "Saskaņas" saraksta kandidēs virkne pašvaldību deputātu, bez iepriekš pieminētājiem Liepājas domes deputātiem kandidēs arī Daugavpils novada dome deputāts Edgars Kucins, Rīgas domes deputāte Regīna Ločmele-Luņova, Iecavas novada domes deputāts Sergejs Pašukovs un citi.

"Saskaņas" visu vēlēšanu apgabalu kandidātu kopskaits ir 112; 81 no viņiem ir vīrietis un 31 sieviete, liecina CVK publiskotā informācija.

Vidējais kandidāta vecums ir 46,6 gadi, lielākais īpatsvars kandidātu ir 51-60 gadus veci (28,6%).

21,4% no kandidātiem ir latvieši, 57,1% nav norādījis savu tautību. Trešdaļa (33%) kandidātu kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu.

Apvienības jaunākajam kandidātam ir 22 gadi un vecākajam 77 gadi.

Ar partijas programmu 13. Saeimas vēlēšanām var iepazīties šeit.

Ziņots, ka "Saskaņa" iepriekšējās – 12. Saeimas – vēlēšanās guva lielāko vēlētāju, proti, 23% atbalstu. Tiesa gan, iepriekšējās – ārkārtas – parlamenta vēlēšanās partijas politiskais priekštecis apvienība "Saskaņas centrs" ieguva vēl lielāku vēlētāju atbalstu, sasniedzot 28%. Tradicionāli šis politiskais spēks pārstāv Latvijas krievvalodīgo un citu mazākumtautību intereses. Neraugoties uz uzvaru pēdējās divās Saeimas vēlēšanās un augstiem sasniegumiem, partija vienmēr strādājusi opozīcijā, lielāko varu iemantojot galvaspilsētas un Latgales pašvaldībās.

Kā iepriekš vēstīts, deputātu kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanās drīkst iesniegt likumā noteiktā kārtībā reģistrēta politiskā partija un reģistrēta politisko partiju apvienība.

Partijai jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms Saeimas vēlēšanām un partijā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, – arī katrai no partiju apvienībā ietilpstošajām partijām jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

CVK atbilstoši vēlētāju skaitam 13. Saeimas vēlēšanu izsludināšanas dienā ir noteikusi vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Savukārt vēlētāji ārvalstīs pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

No Rīgas vēlēšanu apgabala 13. Saeimā ievēlēs 35 deputātus, no Vidzemes – 25, no Zemgales – 14, no Latgales – 14 un no Kurzemes vēlēšanu apgabala 12 deputātus.

Tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir jebkuram Latvijas pilsonim, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu, ja uz viņu neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!