Foto: Publicitātes foto.

Saistībā ar jauno tirdzniecības konceptu jeb automatizēto medikamentu tirdzniecības vietu "Medibox" vārda "aptieka" lietošana ir nekorekta, informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Dita Okmane.

Viņa norādīja, ka Farmācijas likumā ir noteikts, kas ir aptieka un kādas ir tās funkcijas. "Vārda "aptieka" lietošana saistībā ar jauno tirdzniecības konceptu "Medibox" ir nekorekta, jo var maldināt pacientus un radīt iespaidu, ka šajā automatizētajā tirdzniecības vietā tiek izsniegtas zāles," skaidroja Okmane.

ZVA pārstāve atzīmēja, ka Farmācijas likumā noteikts, ka aptieka nodarbojas ar zāļu izgatavošanu pēc receptēm un ārstniecības iestāžu rakstveida pieprasījumiem, ar ārstniecības līdzekļu, veselības aprūpei vai ķermeņa kopšanai lietojamo preču uzglabāšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās aprūpes sniegšanu, kā arī ar Ministru kabineta noteikto pārtikas produktu izplatīšanu.

"Atkarībā no darbības veida un ierobežojumiem izšķir trīs veidu aptiekas - vispārēja jeb atvērta tipa aptiekas, slēgta tipa jeb ārstniecības iestāžu aptiekas un veterinārās aptiekas," atzīmēja Okmane.

Viņa papildināja, ka saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem zāļu izgatavošana, ražošana, importēšana un izplatīšana Latvijā ir atļauta tikai tad, ja saņemta speciāla atļauja jeb licence attiecīgajam uzņēmējdarbības veidam.

"Medibox" dibinātājs un vadītājs Uldis Villerušs aģentūrai LETA sacīja, ka piekrīt ZVA norādījumam, taču uzsvēra, ka "Medibox" ir izstrādāta kā automatizēta tipa aptieka. ""Medibox" ir iepriekš konkrēti norādījis, kādi medicīnas un veselīga uztura produkti tiek piedāvāti, tāpēc mūsu mērķis nav maldināt patērētāju," skaidroja Villerušs.

Viņš papildināja, ka ZVA norādīto informāciju tuvākajā laikā izskatīs ar juristiem.

Kā ziņots, ceturtdien "Galleria Riga" atvērta pirmā automatizētā aptieka Baltijā "Medibox".

"Medibox" dibinātājs un vadītājs Uldis Villerušs sacīja, ka "Medibox" ir automātiskas tirdzniecības koncepts pirmās nepieciešamības medicīnas un veselīga uztura produktiem. "Medibox" mērķis ir ļaut patērētājiem iegādāties labi zināmus medicīnas produktus daudz ātrāk, lētāk un ērtāk vietās, kā arī laikā, kur tie līdz šim nav bijuši pieejami.

Villerušs aģentūrai LETA sacīja, ka līdz gada beigām plāno atvērt vēl piecus līdz septiņus "Medibox" Rīgā.

"Medibox" ir SIA "Pharma Vending Group" izstrādāts un patentēts koncepts.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija kompānija reģistrēta šī gada martā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Villerušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!