Foto: LETA

Pēdējās nedēļas notikumi, kad divi "RīgaTV 24" raidījumu vadītāji – Andris Kivičs un Didzis Šmits – paziņoja par iesaistīšanos partijā "KPV LV", sabiedrībā raisījuši aizdomas, ka "KPV LV" izmantojusi televīzijas kanālu savās interesēs, tāpēc televīzija piektdien izplatījusi paziņojumu presei, norādot, ka medijs nolēmis neaicināt šīs partijas pārstāvjus piedalīties raidījumos.

Kā informē televīzijas direktors Klāvs Kalniņš, pēc tam, kad sabiedrībā bija raisījušās aizdomas, ka "KPV LV" izmantojusi televīziju "Rīga TV24" savās interesēs, medijs lēmis neaicināt raidījumos piedalīties konkrētā politiskā spēka pārstāvjus, izņemot likumā noteiktos gadījumus.

"Mēs, "RīgaTV 24", kategoriski noraidām minējumus, ka kanāls strādā kāda politiskā spēka vai ekonomiskā grupējuma interesēs, un no bijušo kolēģu izvēles norobežojamies," norāda Kalniņš.

Viņš atzīst, ka bijušo kolēģu izvēle met ēnu ne tikai uz kanālu kopumā, bet arī uz "RīgaTV 24" ētera personībām un komandu.

""RīgaTV 24" ir neatkarīgs TV kanāls. Mēs stingri iestājamies par redakcionālo neatkarību un vienmēr esam nodrošinājuši viedokļu dažādību mūsu televīzijas veidotajās pārraidēs," norāda televīzijas direktors.

"Tomēr, ņemot vērā, ka politiskā partija "KPV LV" radījusi šaubas par "RīgaTV 24" neatkarību un godaprātu, paziņojam, ka turpmāko priekšvēlēšanu laiku savos raidījumos neaicināsim piedalīties "KPV LV" pārstāvjus, izņemot gadījumus, kad to nosaka priekšvēlēšanu aģitācijas likums," informē Kalniņš.

Kā portālu "Delfi" informēja televīzijas pārstāve Annija Pētersone, medijs vēl konsultēsies ar Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroju un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi par to, kādas ir noteiktās vadlīnijas šajā gadījumā.

Ziņots, ka pagājušajā nedēļā mūziķis un televīzijas personība Kivičs paziņoja, ka nolēmis pievienoties 2016. gada maijā dibinātajai, Artusa Kaimiņa vadītājai partijai "KPV LV" un startēs gaidāmajās 13. Saeimas vēlēšanās. Pirmdien, 30. jūlijā, par to paziņoja arī "Nacionālo interešu klubs" vadītājs un Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Šmits.

"RīgaTV 24" jau iepriekš paziņoja, ka raidījumam "Rampas ugunis", ko vadīja Kivičs, un raidījumam "Nacionālo interešu klubs", ko vadīja Šmits, meklēs jaunus vadītājus.

"KPV LV" pārstāvju publiskotajā to mediju uzskaitījumā, kuri nedod iespēju partijai paust savus uzskatus, konkrētais televīzijas kanāls iepriekš nav figurējis.

"KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš par šo televīzijas lēmumu vairīties no "KPV LV" pārstāvju aicināšanas dalībai raidījumos uzzināja no portāla "Delfi". Politiķis pauda, ka "ir ļoti pārsteigts" – tas viņam esot ļoti liels pārsteigums.

Viņš gan jokodamies atcirta, ka tagad par viņu varēs rakstīt portāls "Delfi". Iepriekš un arī piektdien, 3. augustā, Alda Gobzema uzrunā "Facebook" lietotājiem portāls "Delfi" tika iekļauts to mediju sarakstā, kuri neatspoguļojot politiskā spēka viedokli.

Kivičs portālam "Delfi" pauda, ka "RīgaTV 24" lielākā vērtība līdz šim bijusi viedokļu dažādība. Līdz šim televīzijā visiem bijušas vienādas tiesības izteikt viedokli, taču tagad tā vairs nebūs. Šādi tiks iedragāta vārda brīvība, uzsvēra Kivičs. Vienlaikus deputāta kandidāts ir pārliecināts, ka šāds televīzijas solis "KPV LV" tikai stiprinās.

Šmits sociālajā tīklā "Twitter" norādījis, ka viņam ir informācija, "ka kopš pēdējo partiju reitingu publiskošanas pret "RīgaTV 24" tiek izdarīts "milzīgs politisks spiediens ar mērķi izolēt no ētera "KPV LV"". Vienlaikus viņš savā ierakstā atgādinājis, ka ikvienam ir pienākums ievērot Satversmi.

Vēstīts, ka saskaņā ar pētījumu aģentūras SKDS pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktās aptaujas datiem jūlijā partija reitingos pirmajā vietā kā vispopulārākā partija aizvien bija "Saskaņa" ar 21,4%, otrie bija Zaļo un Zemnieku savienība ar 12,4%, bet trešajā vietā bija "KPV LV" ar 7%.

Telekanāla "Rīga TV24" īpašniece ir 2007. gadā reģistrētā AS "TV Latvija". Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati liecina, ka šīs sabiedrības 100% īpašniece ir 2013. gadā reģistrētā SIA "Ekis & Co-Positioning and Consulting". "Lursoft" gan norāda, ka datu bāzei par akciju sabiedrības akcionāriem ir uzziņas raksturs un nav juridiska spēka.

2017. gadā "TV Latvija" apgrozīja 783 882 eiro, gadu noslēdzot ar 4719 eiro peļņu.

"Ekis & Co-Positioning and Consulting" līdzīgās daļās pieder 1989. gadā dzimušajam Robertam Ēķim un 1990. gadā dzimušajam Klāvam Kalniņam.

Kopējā "RīgaTV 24" skatītāju sasniedzamība ir 970 000 mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!