Foto: AFP/Scanpix

Vietējie ražotāji kūtri piesakās suvenīru izgatavošanai par godu Romas pāvesta Franciska vizītei Latvijā, jo viņus, visticamāk, atbaida garais un smagnējais saskaņošanas process, svētdien vēsta raidījums "LNT Ziņas sešos".

"Kur izplatīsim šīs kartītes, cik daudz un kādās tirdzniecības ķēdēs? Kas mēs paši esam un vai vispār to drīkstam darīt?" par smagnējo saskaņošanas procesu, kas var ilgt mēnešiem, stāsta "Puse Pluss" producente Maira Freidensone.

"Puse Pluss" šobrīd drukai gatavo pastkartītes ar Romas pāvesta Franciska attēlu par godu viņa vizītei Baltijā, tostarp Latvijā. Jebkādu ar Pāvesta vizīti saistīto tematisko suvenīru izgatavošana ir jāsaskaņo. Ar Latvijas Romas katoļu baznīcu saskaņošana bijusi pavisam raita, grūtāk jau klājies ar Vatikānu. Savukārt ar Lietuvas kūriju pavisam sarežģīti.

Latvijas Romas katoļu baznīcas pārstāve norāda, ka saskaņošana ar Vatikāna institūcijām ir pašsaprotama, ja tiek izmantots pāvesta attēls vai ģerbonis. "Viņi vēlas vienkārši zināt, ja izmanto pāvesta attēlu, vēlas redzēt, kādā veidā [tas tiek izmantots], lai nav necienīgi un reliģisku jūtu aizskaroši. Te nav runa, kā es saprotu, par finansēm," saka Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centra vadītāja Ingrīda Lisenkova.


Tomēr uzņēmēji norāda pretējo. "Jāmaksā ir un krietni daudz ir jāmaksā. Īpaši Vatikāna informatīvajam centram, fotoservisam, bildes tur ir ļoti dārgas. Latvijā ir tikai neliels ziedojums un Lietuvā tāpat," norāda "Puse Pluss" producente.

Tiek izteiktas prognozes, ka suvenīru tirgotāji vizītes laikā ar lielu konkurenci nesastapsies. Lai arī tiek pieņemts, ka mums kaimiņos Lietuvā, kur ir daudz vairāk iedzīvotāju un kur katoļticība ir galvenā, uzņēmējiem par suvenīru izgatavošanu ir jābūt daudz lielākai interesei, raidījuma sastaptais lietuviešu uzņēmējs norāda pretējo. "Mēs suvenīrus nevedīsim. Esmu izpētījis tirgu, tas ir daudz par mazu, tāpēc šajā saskaņošanas procesā ar Vatikānu nemaz neiedziļinājos," saka Rimants Gudēlis. Tai pat laikā lietuviešu uzņēmējs pieļauj, ka varētu būt daudz nelegālo tirgoņu. "Gan jau neko nesaskaņos un kāds biznesmenis sataisīs daudz magnētiņus."

Pāvests Francisks Baltijas valstis apmeklēs no 22. līdz 25. septembrim. Latvijā Rīgā un Aglonā katoļu baznīcas galva pavadīs 24. septembri.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!