Foto: DELFI

Jaunais Igaunijas vēstnieks Latvijā būs Arti Hilpuss.

Kā liecina Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darba kārtība, Valsts prezidents otrdien, 31.jūlijā, Rīgas pilī notiks jaunā Igaunijas vēstnieka Latvijā Arti Hilpusa akreditācija.

Akreditācija notiks pulksten 13.

Līdz šim Igaunijas vēstnieka Latvijā pienākumus pildīja Teniss Nirks, kurš tika akreditēts 2014. gada 2. septembrī.

Iepriekš Vējonis Nirkam piešķīra Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru un iecēla vēstnieku par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri. Saskaņā ar Valsts apbalvojumu likumā noteikto kārtību, ja Triju Zvaigžņu ordeni piešķir ārvalstu vēstniekiem par nopelniem Latvijas valsts labā, to var pasniegt ārvalstu vēstniekiem, beidzot pilnvaru laiku Latvijā.

Vējonis Igaunijas vēstnieka Latvijā atvadu vizītes laikā atzinīgi novērtēja Nirka ieguldījumu Latvijas un Igaunijas politiskā dialoga veicināšanā, tai skaitā, ciešākas sadarbības veidošanā starp abu valstu augstākajām amatpersonām. Tāpat Valsts prezidents pateicās Igaunijas vēstniekam par ieguldījumu abu valstu sadarbības veicināšanā ekonomikā, kultūrā un citās jomās. Šajā periodā Latviju vairākkārt apmeklēja bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kā arī pašreizējā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

Tāpat vairākās vizītēs uz Latviju devās gan iepriekšējais premjerministrs Tāvi Reivass, gan pašreizējais Igaunijas valdības vadītājs Jiri Ratass. Lai veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību, vēstnieks vairākkārt viesojies Latvijas reģionos un pilsētās, kur apmeklējis biznesa inkubatorus un ticies ar uzņēmējiem. Vēstnieka darbības laikā Latvijā tika turpināta tradīcija pasniegt Valodu balvu par ieguldījumu latviešu un igauņu valodu popularizēšanā.

Savukārt tiekoties ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V), Nirks norādīja, ka pēdējo gadu laikā Latvija kļūst par arvien pievilcīgāku galamērķi Igaunijas tūristiem. Nirks arī pauda gandarījumu par lielisko sadarbību kadences laikā.

Abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Igaunijas ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības pieaugumu, kā arī bija vienisprātis, ka sadarbība starp Latviju un Igauniju ir ļoti aktīva un daudzpusīga. Vizīšu apmaiņa ir regulāra un īpaši intensīva abu valstu simtgades gadā. Abas puses arī uzsvēra labo sadarbību arī kultūras jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!