Foto: DELFI Aculiecinieks

Sestdien, 28. jūlijā, Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) tiks sākts pirmais rezervistu apmācības kurss, kurā brīvprātīgi militārās pamatiemaņas apgūs 42 rezervisti – bruņoto spēku rezervē ieskaitīti pilsoņi bez militārām iemaņām, pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Sandra Brāle.

Apmācību sekmīgi apguvušos rezervistus ieskaitīs rezerves karavīros.

Kursā, kas notiks Kājnieku skolā Alūksnē, rezervisti apgūs militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī. Viņiem būs jāapgūst ieroču un šaušanas apmācība, normatīvie akti, lauka administrācija un kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās, sakaru apmācība un medicīna, tostarp, pirmās palīdzības sniegšanas pamatapmācība. Apmācība noritēs klātienē apmācību telpā, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites. Apmācības noslēgumā rezervisti Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā piedalīsies militārajās mācībās "Namejs 2018".

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņa izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos, karavīra uzturdevu, formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Par katru militāro mācību dienu viņiem izmaksās kompensāciju - 26 eiro "uz rokas".

Sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, rezervisti 25. augustā dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīra statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīra pienākumus - ierasties uz kārtējām vai pārbaudes mācībām, lai saglabātu un pilnveidotu noteiktai militārai specialitātei nepieciešamās kaujas zinības, iemaņas un sagatavotību.

Jau ziņots, ka šogad tika plānota līdz 50 rezervistu apmācība. Savukārt turpmākais militārās apmācības kursa biežums un apmācāmo skaits būs atkarīgs no rezervistu intereses par iespējām brīvprātīgi iesaistīties valsts aizsardzībā un apgūt militārās iemaņas, kas nepieciešamas rezerves karavīram.

Līdz 1.jūlijam pieteikties apmācības kursam varēja Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem ar vismaz iegūtu pamatizglītību un pārvaldot valsts valodu vidējā līmenī. Pieteikuma anketas dalībai iesniedza 97 rezervisti.

Militārajai apmācībai pieņem rezervistus, kas atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbaudīja medicīniskā komisija. Militārajai apmācībai nepieņem rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kuras dēļ rezervistus nevar pieņemt dienestam rezervē, kā arī to rezervistus, kas ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem un kas ir bijuši PSRS, Latvijas PSR vai šobrīd ir kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs. Apmācībai nevar pieteikties rezervisti, kuri dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Bruņoto spēku rezervi veido rezerves karavīri un rezervisti. Rezerves karavīrs ir Latvijas pilsonis, kas pilda dienestu Nacionālo bruņoto spēku rezervē. Savukārt rezervistos ieskaita Latvijas pilsoņus - vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, kā arī Latvijas pilsones - sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!