Foto: Valsts policija

Trešdien no rīta, 25.jūlijā, Valdgales kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistīsies viens Baltkrievijas helikopters, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Viņš stāstīja, ka Baltkrievijas papildspēki ugunsgrēka dzēšanā tiks piesaistīti, ņemot vērā starp abām valstīm noslēgto civilās aizsardzības līgumu sadarbībā par palīdzības sniegšanu.

"Esam sazinājušies ar Baltkrievijas pusi, kuras rīcībā ir viens helikopters, kas ugunsgrēka glābšanas darbos iesaistīsies rīt no rīta," teica Kozlovskis.

Iekšlietu ministrs teica, ka šorīt darbu ugunsgrēka teritorijā sāka Lietuvas helikopteri, sniedzot būtisku atbalstu tajās ugunsgrēka vietās, kur glābēji fiziski nevar piekļūt.

Tāpat joprojām tiek gaidīta informācija no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras varētu sniegt palīdzību ugunsgrēka dzēšanā.

Pēc Kozlovska teiktā, patlaban ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalās līdz 100 glābējiem, kā arī virs 20 zemessargiem.

Patlaban ugunsgrēka platība aplēsta virs 1000 hektāriem, bet ministrs uzvēra, ka minētā platība nav izdegusi pilnībā, jo ir arī uguns neskartas teritorijas.

"Glābēji ar meža dienesta darbiniekiem un brīvprātīgajiem spēj noturēt perimetru. Arī šorīt guvu pārliecību, ka perimetrs tiek nosargāts," sacīja Kozlovskis. Viņš gan atturējās prognozēt, kad ugunsgrēku varētu nodzēst pilnībā.

Baltkrievijas palīdzības saņemšanai šodien bija nepieciešams arī speciāls valdības lēmums. Ugunsdzēsībai paredzētu helihopteru un to apkalpi no Baltkrievijas valdība nolēma pieprasīt, pamatojoties uz 2002.gadā noslēgto Latvijas un Baltkrievijas valdības vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju, citu ārkārtēju situāciju novēršanā.

Par atbildīgo institūciju starptautiskas palīdzības pieprasīšanas, akceptēšanas un saņemšanas koordinēšanā noteikta Iekšlietu ministrija.

Tāpat valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) finansējumu, kas nepārsniedz 150 000 eiro, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar starptautisko palīdzību no Baltkrievijas.

Jau ziņots, ka Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteri plašo ugunsgrēku dzēš jau septīto dienu. Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās aizvadītās nedēļas otrdienas pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt starptautiskas palīdzības lūgšanu plašā ugunsgrēka dzēšanai. Lai nodrošinātu nepārtrauktu ugunsgrēka dzēšanu no gaisa, VUGD pirmdien ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem.

Savukārt VUGD priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons otrdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica, ka Latvija lūgs arī Baltkrievijas palīdzību ugunsgrēka dzēšanai, jo citu ugunsgrēku dēļ arī Eiropas Savienības dalībvalstu resursi patlaban ir ierobežoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!