Foto: F64

Rīdzinieka Dravja Leišavnieka vēlmei nokļūt profesionālā dienestā Latvijas armijā traucē beigta kaija, ko, iespējams, jaunietis nošāvis pirms teju 10 gadiem, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

2009. gada 27. augustā Valsts policijas Rīgas Kurzemes iecirknis saņēmis informāciju par jauniešiem Rīgā, kuri ar pneimatisko ieroci nošāvuši putnu, iespējams, kaiju.

Par to tajā pašā dienā arī sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 230. panta par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kā dēļ tie gājuši bojā

Jaunais puisis savu vainu atzina, un Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa lēma kriminālprocesu izbeigt, pusaudzim nosakot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli – brīdinājumu, kas nav kriminālsods.

Lēmums netika pārsūdzēts un stājās spēkā.

Kā vēsta laikraksts, tagad "kaija atspēlējusies", jo Militārā dienesta likums liedz jaunietim nokļūt Latvijas armijā.

Militārā dienesta likums nosaka, ka militārajā dienestā nevar iesaukt un nevar pieņemt Latvijas pilsoni: kas ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, nonāvēšanu aiz neuzmanības, miesas bojājumu nodarīšanu aiz neuzmanības vai militārā dienesta mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, turklāt neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, šajā gadījumā pret kaiju, pēc kvalifikācijas ir tīšs noziedzīgs nodarījums, tādējādi personu nav iespējams iesaukt militārajā dienestā, laikrakstam skaidrots Aizsardzības ministrijā.

Taču jaunietis un viņa tēvs uzskata, ka pārkāpums nav bijis tik liels, lai tas ietekmētu visu dzīvi. Tāpēc viņi ir nolīguši advokātu, kurš ir sagatavojis un iesniedzis argumentus prokuratūrai, lai atjaunotu tiesvedību, kā arī Tiesībsargam – par konkrēto gadījumu un sistēmas nepilnību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!