Foto: Valsts policija
Talsu novada Valdgales pagasta ugunsgrēkā kā viena no pirmajām sadegusi pārvietojamā ugunsdzēšamā iekārta, kas bijusi izvietota purvā. Tādējādi zaudētas dārgās sekundes postošās ugunsnelaimes ierobežošanai, pirmdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

"Pats galvenais ir noķert sākuma posmu. Mums ir iekšējās instrukcijas, ka katras dienas beigās mēs apbraukājam visus purvus. Skatāmies, vai nav kaut kur dūmi. Mums ir kilometriem pašiem šļūtenes, sūkņi desmitiem, un šīs te pārvietojamās, mobilās dzēšamās iekārtas, ko lauksaimniecībā vairāk izmanto lauku smidzināšanai, bet mums tādas ir katrā purvā pa vienai. Viena, tā pirmā, kas bija tieši Lielsalās, tā nodega. Tad, protams, ritinājām ārā šļūtenes, bet tas viss prasa laiku," raidījumam atzinis kūdras ražošanas uzņēmuma SIA "Pindstrup Latvia" finanšu un administratīvais direktors Edijs Ločmelis.

Uzņēmuma vadības pārstāvis stāsta, ka līdz šim ugunsdrošības nodrošināšanā ieguldīts vairāk nekā miljons eiro. Šobrīd ugunsgrēka dzēšanā iesaistītas visas tehnikas vienības no pārējiem astoņiem šī uzņēmuma izstrādātajiem purviem, kuros savukārt kūdras ieguve tagad pilnībā apturēta. Mācība esot sāpīga, tāpēc plānots veikt nopietnus pasākumus ugunsgrēku risku ierobežošanai nākotnē.

Uzņēmumam apdrošināti esot kūdras krājumi un tehnika. Nodegušā traktora un dzēšamās iekārtas atjaunošanas vērtība kopumā ir ap 140 000 eiro. Bet, ja izmeklēšanā atklāsies uzņēmuma vaina nelaimē, tam var nākties segt arī trešajām pusēm nodarītos zaudējumus. Šādiem gadījumiem Dānijas investoram esot globālās grupas ietvaros iegādāta civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise ar segumu, kas mērāms miljonos eiro, skaidro raidījums.

Jau ziņots, ka pirmdien ārkārtas sēdē valdība lēma Valdgales pagasta kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanā lūgt starptautisku palīdzību. Iepriekš par nepieciešamību lūgt starptautisko palīdzību lēma Krīzes vadības padome.

Palīdzība tiks lūgta visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tādējādi tiks apzināts, cik un kādus resursus ES valstis varēs piedāvāt Latvijai šajā nelaimē. Vienlaikus Krīzes vadības padome, izvērtējot situāciju, secinājusi, ka nepieciešams lūgt gaisa atbalstu, primāri helikopteru atbalstu, tā pēc padomes ārkārtas sēdes žurnālistus informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ziņots, ka jau sesto dienu ugunsdzēsēji kopā ar citiem iesaistītajiem dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs.

Līdzīgi kā iepriekšējās diennaktis, arī naktī uz svētdienu ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistītie cilvēki uz vietas strādāja, lai nepieļautu liesmu izplatību un dzēstu gruzdošās vietas. Daudzviet notiek gruzdēšana, bet ir vairākas vietas, kur degšana notiek ar atklātu liesmu, bet tas ir perimetra iekšpusē.

Kā iepriekš informēja VUGD, plašā reģionā ir jūtams sadūmojums un dūmu smaka no šī ugunsgrēka. Līdztekus svētdien veikts gaisa piesārņojuma pārbaudes apkārtējās pilsētās Kurzemē, lai pārliecinātos par gaisa piesārņojuma līmeni.

VUGD aicina iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, jo tas var būt bīstami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!