Foto: Valsts policija

Jau vairāk kā 110 stundas ugunsdzēsēji dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Dzēšanas darbi turpināsies arī svētdien. VUGD atkārtoti skaidro, ka kūdras ugunsgrēka specifika ir tā, ka kūdra gruzd un deg dziļumā, bet vietām, uzpūšot vējam, gruzdošās vietas uzliesmo un deg ar atklātu liesmu.

Ugunsgrēks deg lielā platībā un ugunsdzēsēju glābēju resursi izvietoti tā, lai nepieļautu liesmu tālāko izplatību un ugunsgrēku dzēstu pa perimetru uz ugunsgrēka centru.

VUGD norāda, ka liels atbalsts ugunsgrēka dzēšanā ir ne tikai citu operatīvo dienestu palīdzība no zemes un no gaisa, kā arī izlūkošanā, bet arī privātpersonas un uzņēmēji, kuri palīdz uz vietas, piemēram, ar traktoriem pievedot ūdeni dzēšanai.

Līdzīgi kā iepriekšējās dienās, arī svētdien ar helikopteriem ugunsgrēku dzēsīs arī no augšas.

VUGD joprojām aicina iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums. Gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, iedzīvotāji aicināti aizvērt logus un durvis.

Ja dūmu dēļ radušās sūdzības par veselību, nepieciešams konsultēties ar mediķiem, zvanot 113 vai 66016001.

Jau ziņots, ka jau vairākas dienas ugunsdzēsēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanas darbus. Ugunsgrēks izcēlās otrdienas pēcpusdienā Talsu novada Valdgales pagastā. Ugunsgrēkā sākotnēji vairāk nekā 100 hektāru platībā dega kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā - arī blakus esošais mežs. Taču patlaban degšanas platība vairākas reizes palielinājusies.

Piektdien VUGD palielināja ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju glābēju skaitu no 60 uz 90. Tāpat notikuma vietā strādāja ugunsdzēsības autocisternas un cita speciālā tehnika, kā arī bija izvilktas kopsummā gandrīz 10 kilometri šļūteņu līniju ūdenspadeves nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!