Talsos pašvaldības policija un Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) piektdien saņem satrauktu iedzīvotāju zvanus par to, ka Valdgales kūdras purva ugunsgrēka dūmi nonākuši līdz Talsiem, portālu "Delfi" informēja novada pašvaldībā, savukārt ugunsgrēku video formātā iemūžinājusi Talsu Televīzija.

"Ir mainījies vēja virziens un lielais piedūmojums tiešām jūtams mūsu pusē, bet satraukumam nav pamata. Ugunsdzēsēji glābēji kontrolē situāciju, uguns nav pietuvojusies pilsētai," teikts Talsu pašvaldības paziņojumā. Atbildīgie dienesti aicina cilvēkus aizvērt logus, uzturēties telpās un, ja jūtama veselības stāvokļa maiņa, zvanīt uz 113 un meklēt mediķu palīdzību.

Pašvaldība uzsver, ka piektdien Talsu novada domes priekšsēdētājs Dainis Karols sasaucis kopā visus iesaistītos speciālistus – no Valsts Meža dienesta, VUGD, Pašvaldības policijas, Valsts policijas, Pārtikas veterinārā dienesta, Valdgales un Ģibuļu pagasta pārvaldnieces, pašvaldības darba drošības un aizsardzības speciālistu – lai novērtētu esošo situāciju, izvērtētu potenciālos riskus un nākamos soļus turpmākajai praktiskajai darbībai.

"Iedzīvotājiem nav pamata satraukumam, jo iesaistīti ir visi atbildīgie dienesti, lai kaitējums iedzīvotājiem būtu pēc iespējas mazāks un tiktu rasti nepieciešamie risinājumi," norāda Talsu novada pašvaldība.

Veselības inspekcijas Kurzemes kontroles nodaļas vadītāja Dace Roze informē, ka iedzīvotājiem pagaidām nav draudu veselībai. Vienlaikus iedzīvotājiem jāseko līdzi informācijai par situācijas attīstību.

Jau ziņots, ka patlaban ar meža ugunsgrēku Valdgales pagastā cīnās 60 ugunsdzēsēji, taču dienas gaitā plānots piesaistīt vēl 30 glābējus.

Aizvadītajās vairāk nekā 60 stundās norisinājās ne tikai ugunsgrēka dzēšana, bet arī tika organizēta tā turpmākās izplatības ierobežošana. Ap degošo teritoriju tika veidots perimetrs, lai no tā virzītos uz teritorijas iekšpusi, ierobežotu ugunsgrēku perimetra centrā un, pakāpeniski samazinot degšanas platību, to likvidētu.

Dienests aicina iedzīvotājus ņemt vērā, ka šī ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt liela platībā.

Ļoti lielu lomu spēlē laikapstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Tas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana varbūt bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!