Foto: DELFI Aculiecinieks

Vakarbuļļu, Daugavgrīvas un Vecāķu pludmalēs, kur pagājušajā nedēļā bija bažas par zilaļģu piesārņojumu, šobrīd var droši peldēties, portālu "Delfi" informēja Veselības inspekcija.

Otrdien s (VI) speciālisti atkārtoti apsekojuši Vakarbuļļu, Daugavgrīvas un Vecāķu pludmales, par kurām pagājušajā nedēļā tika ziņots par potenciāli toksisko zilaļģu masveida savairošanos. Šobrīd šajās pludmalēs aļģu masveida akumulēšanās piekrastes ūdeņos nav konstatēta, līdz ar to riska peldētāju veselībai nav.

Tāpat, atbilstoši pašvaldības pasūtītajām aļģu sugu sastāva analīzēm ūdens paraugos, kas tika paņemti pagājušajā nedēļā, un ko institūta "BIOR: uzdevumā analizēja Daugavpils Universitātes aģentūras "Latvijas Hidroekoloģijas institūts" eksperti, potenciāli toksisko zilaļģu sugu, kas iesāļos ūdeņos var producēt toksīnus.

Inspekcija norāda, ka situācija ar fitoplanktona aļģu savairošanos Baltija jūrā un Rīgas jūras līcī joprojām ir dinamiska un iespējama atkārtota to saskalošana arī Latvijas piekrastes pludmalēs no Baltijas jūra atklātās daļas, kur jau visu vasaru, atbilstoši ar satelītiem veiktajiem novērojumiem, notiek zilaļģu masveida attīstība. Tāpat piekrastes ūdeņos intensīvi attīstās makroskopiskās brūnaļģes u.c. aļģes, kuru atliekas tiek saskalotas piekrastes ūdenī un arī izmestas krastā, radot iespaidu par netīru ūdeni. Tomēr tas cilvēku veselību neapdraud.

Pastāvot ilgstoši karstajam un sausajam laikam, zilaļģu savairošanās var notikt arī iekšzemes ūdeņos. Tāpēc inspekcija aicina pirms peldes vizuāli novērtēt ūdens stāvokli un atturēties no peldēšanās, ja ūdenī visā peldvietas akvatorijā novēro ūdens saduļķošanos un tā iekrāsošanos zaļā krāsā, kā arī netīri zilganzaļu plēvi virs ūdens, kā arī aļģu saskalojumus, norāda VI.

Inspekcija atgādina, ka zilaļģes ir dabiski mikroskopiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās, jo daļa arī pie mums sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus. Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas un acu un citu gļotādu kairinājumu. Savukārt mājlopi, kas tiek dzirdināti ar šādu ūdeni, var akūti saindēties un pat aiziet bojā.

Tāpat netiek izslēgta toksīnu uzkrāšanās zivīs, līdz ar to ūdeņos, kur notikusi masveida zilaļģu savairošanās, neiesaka makšķerēt un noķertās zivis izmantot uzturā. Zilaļģu "ziedēšanu" dažādās Latvijas upēs, ezeros, ūdenskrātuvēs un periodiski Rīgas jūras līcī novēro katru gadu. Diemžēl sakarā ar klimata pārmaiņām sagaidāms, ka nākotnē šīs problēmas tikai pastiprināsies.

Aļģu masveida attīstību veicina silts un mierīgs bezvēja laiks, ūdens temperatūra virs 16 grādiem un pietiekams daudzums barības vielu, galvenokārt, slāpekļa un fosfora savienojumi, bet zilaļģes tām nepieciešamo slāpekli var fiksēt arī no gaisa. Līdz ko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu "ziedēšana" mazinās. Atkarībā no laika apstākļiem mainās gan "ziedēšanas" intensitāte, gan ilgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!