Foto: Latvijas armija

Par plašo ugunsgrēku, kurš 10. jūnijā izcēlies militāro mācību laikā Ādažu poligonā, Nacionālie bruņotie spēki Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) informējuši novēloti, iesākumā paši cenšoties liesmas apdzēst, bet pēcāk vispirms piesaistot Valsts meža dienestu, pirmdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

"Armija, pielaidusi poligonam uguni, ne tikai vilcinājusies saukt palīgā citus dienestus, bet, kad tie paši sākuši interesēties, kas notiek, nav laidusi tos iekšā poligonā. Kad militāristi beidzot sapratuši, ka vairs netiek galā, saukuši palīgos Valsts meža dienestu. Kad arī pa diviem apdzēst uguni neizdevās, beidzot izsaukuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu," raksta laikraksts. Publikācijā norādīts, ka armija dzēsusi vienu ugunsgrēka flangu, bet Valsts meža dienests – otru, taču skrejuguns pa vidu virzījies uz priekšu. Savukārt VUGD izsaukts ar "nepiedodamu novēlošanos".

Ādažu mērs Māris Sprindžuks laikrakstam atzinis, ka "mēs neviens un neko tur nenovadījām kā nākas". "Izgāzāmies kā vecas sētas. Visi – sākot no armijas, beidzot ar Ādažu domi," tā Sprindžuks.

Laikraksts pauž, ka visa problēma izrādījusies komunikācijas trūkumā. Dzēšanas darbiem trūcis viena koordinatora, tāpēc darbi veikti aplami, un arī publiskajā telpā informācija nepareizi sniegta. Ādažu mērs laikrakstam paudis, ka šādā gadījumā obligāti ir jāveido koordinējošais štābs – kaut vai mežā zem lietussarga, bet ir jābūt vienam koordinatoram, kurš regulē darbus un arī informācijas plūsmu. Turklāt, viņaprāt, pareizākais, ja šis koordinators būtu VUGD, kam darbā ar uguni ir lielākā pieredze.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks poligonā izcēlās ap 10. jūlija pusdienlaiku. Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta majore Mairita Senkevicina tobrīd informēja, ka atsevišķos laukumos deg virsāji, sausā zāle un sūnas. Plašo ugusngrēku izdevās likvidēt vien 14. jūlija vakarā.

Savukārt jau 11. jūlijā Aizsardzības ministrija zināja teikt, ka ugunsgrēka, kas izcēlās Ādažu poligonā, cēloņi gan vēl tiek skaidroti, bet jau tagad zināms, ka tie nav saistīti ar sestdien militāro mācību "Swift Response" laikā aizdegušos militāro transportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!