Foto: AFP/Scanpix
Latvijas Romas katoļu baznīca šonedēļ izplatījusi paziņojumu medijiem, norādot, ka meklē 160 brīvprātīgos, kas 24. septembrī Rīgā pāvesta Franciska vizītes laikā palīdzēs dažādos darbos, portālu "Delfi" informēja baznīcas Informācijas centrā. Iepriekš gan izskanējis, ka pieteikties par brīvprātīgajiem varēs tikai katoļu baznīcas draudžu locekļi un kopienu pārstāvji, nevis visi interesenti.

Brīvprātīgajiem būs jāpalīdz pie Rīgas pils, Brīvības pieminekļa, Doma laukumā, Rīgas Domā un Rīgas sv. Jēkaba katedrālē. Viņu pienākumos ietilps palīdzēt pārraudzīt sabiedrisko kārtību un parādīt ceļu, kā arī sniegt nepieciešamo informāciju garāmgājējiem, tūristiem un citiem interesentiem.

"Pieteikties par brīvprātīgo Rīgā var ikviens vidusskolēns, students vai pieaugušais, kurš šim uzdevumam varēs veltīt laiku 7. septembrī, kad būs sagatavošanās tikšanās, kā arī 24. septembrī no plkst. 7 līdz pēcpusdienai. Tiem, kuri pieteiksies par brīvprātīgajiem Rīgā, ir jārēķinās ar to, ka, visticamāk, nevarēs paspēt aizbraukt un piedalīties pāvesta Franciska svinētajā dievkalpojumā Aglonā," teikts Informācijas centra šonedēļ izplatītajā paziņojumā medijiem.

Brīvprātīgie, kuri vēlas palīdzēt pāvesta vizītes laikā Rīgā, ir aicināti pieteikties pie Rīgas katoļu draudžu prāvestiem, aizpildīt un atsūtīt brīvprātīgo veidlapas līdz 22. jūlijam.

Savukārt tie, kas vēlas būt brīvprātīgie Rīgā no citām Latvijas pilsētām un apdzīvotām vietām, aicināti rakstīt uz e-pastu: "riga.brivpratigais@gmail.com". Plašāku informāciju par brīvprātīgo darbu vizītes laikā Rīgā var saņemt, sazinoties ar brīvprātīgo koordinatoru Elviju Krevicu, informē Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā.

Krevics gan jūnija beigās intervijā katoļu "Radio Marija Latvija" sacīja, ka par brīvprātīgajiem var pieteikties tikai Rīgas katoļu draudžu un kopienu cilvēki.

"No malas" cilvēki par brīvprātīgajiem pieteikties nevarēs un "pieteikšanās caur lielu cilvēku masu [iesaistot medijus] nebūs iespējama" – pieteikties varēs tikai katoļu draudzēs. Arī ikviens katoļticīgais kādas no Rīgas attālākas draudzes pārstāvis var pieteikties par brīvprātīgo, bet tad šim cilvēkam "jāraksta individuāli".

Krevics akcentēja, ka Vatikāna pārstāvji ieteikuši par brīvprātīgajiem izvēlēties "tikai zināmus cilvēkus – tādus, par kuriem var galvot katoļu draudzes prāvests", lai "samazinātu iespēju par kādām nekārtībām vai neorganizētību tieši no brīvprātīgo puses".

Uz jautājumu, kad sākusies brīvprātīgo pieteikšanās un cik cilvēku līdz jūlija vidum ir pieteikušies palīdzēt pāvesta vizītes laikā, Informācijas centrā portālam "Delfi" atbildēja, sakot, ka "pirmie brīvprātīgie iesaistījās jau martā un šobrīd pie pāvesta vizītes sagatavošanas strādā vismaz 20 brīvprātīgo grupa".

"Runājot par brīvprātīgajiem, kuri ir aicināti palīdzēt pāvesta vizītes laikā Rīgā – pieteikšanās sākās jūnija beigās. Konkrēti Rīgas un tās apkaimes draudžu prāvestiem, kā arī dažādām baznīcas kustībām, organizācijām tika nosūtītas reģistrācijas anketas ar aicinājumu pieteikties brīvprātīgos. Tās tiks apkopotas pēc 22. jūlija, tad varēsim pateikt precīzu pieteikušos skaitu," norādīja Informācijas centrā.

Jau vēstīts, ka Francisks 24. septembrī viesosies Latvijā. Dienas pirmajā pusē viņam ir plānota tikšanās ar valsts prezidentu un valsts augstākajām amatpersonām, sabiedrības pārstāvjiem Rīgas pilī, pēc tam sekos ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, ekumenisks dievkalpojums Rīgas Domā un Rīgas sv. Jēkaba katedrāles apmeklējums.

Dienas otrajā pusē viņš dosies uz Aglonu, kur svinēs svēto Misi.

Tāpat ziņots, ka pāvesta vizītes diena Latvijā būs brīvdiena.

Valdība vizītes nodrošināšanai piešķīrusi ap 800 000 eiro, savukārt Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja atbalstījusi lūgumu piešķirt 233 000 eiro, kas nepieciešami Franciska uzņemšanai septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!