Foto: LETA
Ķekavas pašvaldība ārkārtas sēdē pieņēmusi lēmumu līdz 1. novembrim izsludināt konkursu uz pašvaldības izpilddirektora amatu, informē Ķekavas novada dome.

Kā skaidro pašvaldībā, šāds lēmums pieņemts, izvērtējot situāciju un argumentus attiecībā uz plānotajām pārmaiņām Ķekavas novada pašvaldības centrālajā administrācijā, kas paredz izveidot piecas nozaru pārvaldes un līdz ar to mainīt arī izpilddirektora pienākumus.

Izmaiņas, izveidojot piecas nozaru pārvaldes, centrālās administrācijas organizācijā esot plānots veikt, lai panāktu vienas pieturas aģentūras principu konkrētajā nozarē un "iedzīvotājiem būtu saprotams, vienkāršs, efektīvs un caurskatāms pakalpojumu saņemšanas process".

Domes priekšsēdētāja Viktorija Baire apgalvoja, ka jaunā pašvaldības struktūra "nodrošinās vienotu un pārdomātu plānošanu", tostarp, finanšu un citu resursu efektīvāku izmantošanu.

Ķekavas domes deputāts Andis Damlics ("Reģionu alianse") informēja, ka opozīcija gan vēlējās, lai konkurss uz izpilddirektora amatu tiktu izsludināts jau nedēļas laikā. Viņš stāsta, ka diskusijas par šo jautājumu bijušas ilgas un asas un, ka domes pieņemtais lēmums ir "nepamatoti sasaistīts ar plānoto pašvaldības centrālās administrācijas strukturālajām izmaiņām."

Pēc Damlica teiktā, kā ārkārtas sēdes otrais jautājums tika iztirzāts opozīcijas deputātu iesniegtais lēmumprojekts par konkursa izsludināšanu nedēļas laikā. "Balsojums noslēdzās ar sešām balsīm "Par", sešām "Pret" un trīs "Atturas", kā rezultātā lēmumprojekts tika noraidīts. Šis iznākums liecina par to, ka koalīcijas deputāti nevar politiski vienoties savā starpā esošā izpilddirektora pienākumu izpildītāja atbalstam, lai tieši viņš kļūtu par izpilddirektoru (kas, es pieļauju, ir neapšaubāms priekšsēdētājas personīgs mērķis), tādēļ tiek novilkts laiks, kamēr "iekšējā tirgošanās" sasniegs mērķi," kritiku neslēpj Damlics.

Viņš apstiprina, ka kā arguments izpilddirektora konkursa tūlītējai neizsludināšanai tika minēta plānotā strukturālā reorganizācija, bet, viņaprāt tam ar to, ka "novads šobrīd principā ir bez oficiāli iecelta izpilddirektora nav nekāda sakara", jo izpilddirektora pienākumus nosaka likums "Par pašvaldībām" un tas nav atkarīgs no reorganizācijas niansēm.

Kā sēdes trešais jautājums esot skatīts jau valdošās koalīcijas iesniegtais lēmumprojekts "Par konkursa uz vakanto amata vietu "Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektors" organizēšanu", kurā, kā saka Damlics, vispārīgi tiek definēts, ka konkurss uz izpilddirektora amata vietu būs organizēts līdz 1.novembrim, to nepamatoti sasaistot ar plānoto pašvaldības centrālās administrācijas strukturālajām izmaiņām.

"Es to redzu, kā koalīcijas mēģinājumu aizsmērēt mums un citiem acis, kuri vēlas panākt tiesiski ievēlētu izpilddirektoru Ķekavas novadā, jo tas neko konkrētu nepasaka. Tas drīzāk ir kā politisks solījums bez termiņiem," saka deputāts. Lēmumprojekts tika pieņemts ar deviņām balsīm "Par" un piecām "Atturas".

Kā ziņots, jautājumu par izpilddirektora amata konkursu vairākkārt aktualizējusi Ķekavas domes opozīcija. 11.jūlijā opozicionāri bija lūguši Bairi sasaukt ārkārtas sēdi, aicinot nedēļas laikā izsludināt konkursu uz pašvaldības izpilddirektora vakanci.

Šāds solis sperts, jo Ķekavas novada domē izpilddirektora pienākumu izpildītājs jau kopš 2017. gada 6. novembra ir domes priekšsēdētājas padomnieks Andris Volanskis, kuru šajā amatā vienpersoniski ar savu rīkojumu iecēla domes priekšsēdētāja.

"Uz ārkārtas sēdes sasaukšanu deputātus pamudinājuši arī pēdējā laikā arvien biežāk konstatētie izpilddirektora pienākumu izpildītāja nekompetentās rīcības fakti, kā piemēram, nekārtības izpilddirektora pārraudzībā esošajā Ķekavas pašvaldības uzņēmumā "Ķekavas sadzīves servisa centrs", kur nupat ticis saņemts, nesen amatā ieceltā, valdes priekšsēdētāja Daiņa Rasas atlūgums, jo visi uzņēmuma darbinieki bijuši neapmierināti ar vadības darbu un pat griezušies pie domes priekšsēdētājas ar kolektīvo iesniegumu paužot sašutumu par uzņēmumā notiekošo, kā arī asi kritizējot vadības attieksmi," apgalvoja Ķekavas domes deputāts Zintis Šaicāns (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!