Foto: LETA
Latvijas drošības vajadzības ir nepieciešams attīstīt, līdz ar to mēs nevarēsim izbēgt no sarunas par vairāk nekā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) atvēlēšanu aizsardzībai, šādu viedokli pa tālruni no Briseles pauda aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš piedalījās NATO samitā.

Bergmanis uzskata, ka jebkura valsts var palielināt izdevumus aizsardzībai, ja vien ir politiskā apņemšanās un atbalsts, taču pasaulē daudzi aizsardzības ministri, kas vēlas papildus līdzekļus savai nozarei.

Aizsardzības ministrijas iepriekš sniegtā informācija liecina, ka 2016.gadā Latvijas aizsardzības nozares budžetu veidoja 1,4% no iekšzemes kopprodukta, bet 2017.gadā - 1,7%. 2018.gadā aizsardzības nozares budžeta palielināts līdz 2% iekšzemes kopprodukta. Šī gada aizsardzības budžets ir 576,34 miljoni eiro, kas ir par 126,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

"Daudzas valstis turpinās attīstīt bruņotos spēkus, jo 2% no IKP ir minimums, kas jānodrošina aizsardzībai. Mēs nevarēsim izbēgt no sarunas par aizsardzības izdevumu palielināšanu," paziņoja ministrs.

Arī Latvija, saskaroties ar mūsdienu draudiem, attīsta savus bruņotos spēkus un stiprina sabiedroto uzņemošās valsts spējas, kam būs nepieciešams finansējums. "Arī mums būs nepieciešami līdzekļi, piemēram, daudznacionālās divīzijas "Ziemeļi" štāba izveidošanai Ādažu bāzē. Mēs esam ieplānojuši dažādus projektus, taču jāņem vērā, ka mainās izmaksas, kaut vai, piemēram, tajā pašā celtniecībā," norādīja ministrs.

Bergmanis norādīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps neesot piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus. "Viņš to nav teicis, vismaz es to neesmu dzirdējis," apgalvoja ministrs un piebilda, ka Trampa it kā izteikumi par izstāšanos, "acīmredzot, bijušas mediju spekulācijas".

Jau ziņots, ka Tramps ceturtdien, noslēdzoties divu dienu NATO samitam Briselē, paziņoja, ka viņam izdevies panākt "milzu progresu" jautājumā par pārējo alianses dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšanu.

Viņš teica žurnālistiem, ka ir "ļoti, ļoti apmierināts", jo pārējās NATO dalībvalstis esot apņēmušās palielināt aizsardzības izdevumus līdz "nekad iepriekš neredzētam līmenim".

Tikmēr pēc avotu ziņām, samita iekšienē Tramps esot piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!