Foto: Aculiecinieka foto
Saistībā ar strauju zilaļģu savairošanos Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus pagaidām atturēties no peldēšanās Rīgas jūras piekrastes Vakarbuļļu pludmalē, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Pašvaldība šajā peldvietā izvietojusi informatīvi brīdinošas zīmes par peldēšanās ierobežojumu.

Patlaban jau ir veikti ārkārtas ūdens analīžu mērījumi, un pēc rezultātu saņemšanas tiks sniegta plašāka informācija.

Rīgas dome trešdien atcēlusi iepriekš noteiktos peldēšanās ierobežojumus Daugavgrīvas un Vecāķu peldvietās.

"Delfi" lasītāji otrdien Daugavgrīvas pludmalē novēroja zilganzaļas nogulsnes jūras krastā.

Pirmdien un otrdien zilaļģes redzētas arī Kalngales pludmalē, informē "Delfi" lasītāji.

Veselības inspekcija (VI) norāda, ka dienesta speciālisti trešdien apsekoja, iespējams, piesārņotās peldvietas un konstatēja, ka Daugavgrīvas pludmalē zilaļģu masveida savairošanās nav novērojama un ūdens ir vizuāli tīrs, līdz ar to peldēšanās ierobežojumi nav jānosaka.

Atsevišķās vietās ārpus oficiālās peldvietas zonas virzienā uz Daugavgrīvas bākas pusi novērotas krastā izskalotas aļģes, kuru sastāvā vizuāli konstatējamas arī zilaļģes, bet ūdens ir vizuāli tīrs, norāda VI.

Savukārt Vecāķu pludmales piekrastē novērota izskalota aļģu masa, kuru sastāvā vizuāli konstatētas zilaļģes, kā arī aļģu masveida savairošanās vērojama seklumā piekrastes ūdenī, tomēr dziļāk ūdens ir vizuāli tīrs.

VI aicina vecākus neļaut bērniem uzturēties seklumā un pludmales piekrastes lāmās, kur vērojama zilaļģu savairošanās un ūdens iekrāsošanās zaļā krāsā. Tāpat inspekcija iesaka atturēties no peldēšanās jutīgus cilvēkus, kuriem biežāk novērojamas ādas alerģiskas reakcijas.

Lai iegūtu papildus informāciju par zilaļģu sugu sastāvu, Rīgas pašvaldība ir pasūtījusi attiecīgus ūdens paraugu laboratoriskos izmeklējumus no Vakarbuļļu, Daugavgrīvas un Vecāķu peldvietām.

Rīgas domes informatīvais portāls skaidro, ka, zilaļģēm atmirstot, ūdenī var tikt izdalīti toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādu alerģiskās reakcijas un iekaisumu. "Ja tiek novērotas minētās pazīmes, aicinām iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties un īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni. Tāpat nedrīkst pieļaut, ka mājdzīvnieki dzer ūdeni, kuros masveidā savairojušās zilaļģes – dzīvnieki ar ūdenī esošajiem toksīniem var saindēties un pat aiziet bojā."

Tāpat informācija portālā skaidro, ka to, vai zilaļģes konkrētajā vietā ir toksiskas, nevar noskaidrot pēc izskata, nepieciešams veikt laboratoriskus testus. Tādēļ iedzīvotājiem jāizvairās no jebkādas saskares ar ūdeni, kurā ir zilaļģes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!