Foto: LETA

Kanāda pagarina NATO kaujas grupas vadību Latvijā, otrdien paziņoja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) un Kanādas premjerministra preses konferencē Trudo paziņoja, ka Kanāda turpinās uzņemties NATO kaujas grupas vadību Latvijā līdz 2023. gadam. Misija pagarināta par četriem gadiem.

Trudo, runājot par drošības nodrošināšanu, uzsvēra, ka Kanāda savu attieksmi nemainīs un turpinās būt līdere NATO. Trudo norādīja, ka Kanādai un Latvijai jābūt gatavām stāties pretim draudiem. Viņš vēlreiz apliecināja, ka Kanāda ir gatava aizstāvēt savus sabiedrotos pret globālajiem draudiem. "Kanāda vienmēr izpildīs savas saistības," uzsvēra Trudo.

Kanādas premjers ar Kučinski pārrunājis virkni jautāju, tostarp par demokrātijas aizsardzību. Viņš aicinājis neignorēt realitāti, kur demokrātija ir apdraudēta. Abi premjeri arī pārrunājuši tirdzniecības jautājumus.

Trudo savā uzrunā arī pauda, ka Kanādai par labu nāk arī 28 tūkstošus lielā latviešu diaspora. Viņš pauda cerību, ka arī nākamajos 100 gados Latvijas un Kanādas attiecības attīstīties.

Kučinskis pozitīvi novērtēja Kanādas lēmumu uz četriem gadiem pagarināt Ādažos izvietotā NATO bataljona vadību. "Kanādas lēmums turpināt pildīt NATO ietvarnācijas pienākumus Latvijā, pagarinot šo termiņu, ir labākā dāvana Latvijas simtgadē – ir svarīgi, lai cilvēki zinātu, ka valsts, kurā viņi dzīvo, ir droša," uzsvēra Latvijas premjers.

Runājot par ekonomikas attīstības jautājumiem, Kučinskis norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) – Kanādas Visaptverošajam ekonomikas un tirdzniecības nolīgumam (CETA) ir ģeopolitiska un ekonomiska nozīme abu valstu attiecībās. Viņš izteica cerību, ka Kanādas un Latvijas sadarbība neapstāsies.

"Kopš nolīguma noslēgšanas mūsu valstu savstarpējās tirdzniecības apgrozījums ir pakāpeniski palielinājies. Tirdzniecības statistiku arī būtiski ietekmēja nacionālās aviokompānijas "Air Baltic" un "Bombardier" darījums," skaidroja Latvijas premjers.

Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis pateicas Kanādai par lēmumu turpināt dalību NATO kaujas grupā Latvijā līdz 2023. gadam, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Pateicos par Kanādas valdības lēmumu turpināt dalību NATO kaujas grupā Latvijā līdz 2023. gadam. Kanādai ir liela pieredze darbībai ziemeļu klimatiskajos apstākļos, kā arī daudzu kopienu sabiedrības veiksmīgā attīstībā, kas ļauj tai sekmīgi vadīt daudznacionālo kaujas grupu Latvijā. Savukārt Kanādas karavīri Latvijā var gūt pieredzi sadarbībai ar Eiropas sabiedrotajiem," sacīja Valsts prezidents.

"Mūsu NATO un ES partneri aizvien vairāk apzinās mūsdienu apdraudējumu daudzveidīgo raksturu. Kanādas dalība NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā dos iespēju pilnīgāk apzināt reģiona drošības situāciju un sniegt savu ieguldījumu tās stiprināšanā," turpināja Vējonis.

Šī ir pirmā Kanādas premjerministra vizīte Latvijā. Kanādas premjerministrs apmeklē vizītē Latviju pirms NATO samita, kas sāksies trešdien Briselē.

Ziņots, ka Kučinskis otrdien Rīgā tiekas ar Kanādas premjerministru Trudo. Ar Kanādas premjerministru plānots pārrunāt Latvijas un Kanādas turpmākās sadarbības iespējas, pievēršoties arī ekonomiskajai sadarbībai.

Tāpat paredzēts apspriest gatavošanos NATO samitam Briselē un Eiropas Savienības un Kanādas attiecības.

Otrdienas pēcpusdienā Trudo kopā ar Kučinski, aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS), Kanādas aizsardzības ministru Hardžitu Sadžanu, Kanādas ārlietu ministri Kristiju Frīlandu, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu un Kanādas Bruņoto spēku komandieri ģenerāli Džonatanu Vānsu apmeklēs Ādažu bāzi.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (ĀM), NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar NBS, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!