Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže nosūtījusi vēstuli latviešu diasporas organizāciju, nedēļas nogales skolu, folkloras kopu, radošo grupu un mediju pārstāvjiem par Latvijas pilsoņu tiesībām "Brexit" procesā, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) publicētā informācija.

Vēstulē vēstniece uzsvērusi, ka "Brexit" process ir aktualizējis virkni praktisku jautājumu, kas ietekmēs arī Lielbritānijā dzīvojošo tautiešu ikdienas dzīvi. Latvijas valdība ir skaidri definējusi, ka viens no būtiskākajiem jautājumiem "Brexit" procesā ir turpmāka Latvijas pilsoņu tiesību nodrošināšana Lielbritānijā, atgādināja vēstniece.

"Sarežģītajā un smagajā sarunu procesā starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritānijas, arvien skaidrākas aprises iegūst arī ES pilsoņiem garantētās tiesības, kā arī nepieciešamās prasības, lai šīs tiesības izmantotu. Tieši tāpēc vēlos aicināt Jūs personīgi izmantot savu lomu, kontaktus un zināšanas latviešu kopienā, lai Lielbritānijā dzīvojošie tautieši saņemtu patiesu informāciju un padomus par tiesībām un pienākumiem," vēstulē raksta Braže.

Vēstniece vēstulē norādījusi dažādus informācijas avotus un iespējas, kuras vēstules adresātiem aicina aktīvi izmantot un izplatīt tautiešiem Lielbritānijā. Vēstulē norādīti avoti, kur iegūt vispusīgu informāciju par kopējo "Brexit" sarunu procesu un panākto progresu, kā arī norādīti uzņēmumi un organizācijas, kas, piemēram, piedāvā iespēju organizēt bezmaksas juriskonsultu vadītas informācijas sesijas par ES pilsoņu tiesībām.

Tāpat vēstulē vēstniece izteikusi aicinājumus, piemēram, diasporas organizācijām, kas tiek aicinātas sazināties ar sava reģiona pašvaldībām un paust interesi piedalīties semināros par ES pilsoņu tiesībām Lielbritānijā pēc "Brexit".

"Tikai ar mūsu kopīgiem spēkiem un sadarbību varēsim palīdzēt Lielbritānijā dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem saņemt kvalitatīvu informāciju par tiesībām un pienākumiem, turpinot dzīvot, strādāt un mācīties Lielbritānijā," uzsvēra vēstniece.

ES pilsoņu tiesību nodrošināšana ir viens no būtiskiem jautājumiem, kuram vēstniecība vēlas īpaši pievērsties arī ikgadējā diasporas organizāciju pārstāvju sanāksmē, kas provizoriski plānota 27. oktobrī, piebilda Braže.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!