Foto: LETA

Rīgas pašvaldības policija šogad par rāpšanos Brīvības piemineklī administratīvi sodījusi 24 personas, portālu "Delfi" informēja pašvaldības policijas preses pārstāvis Toms Sadvoskis.

Lielākoties sodītās personas ir ārvalstu tūristi, piebilst Sadovskis.

Pašvaldības policijas apkopotā statistika liecina, ka janvārī par rāpšanos Brīvības piemineklī sodītas četras personas, februārī – sešas, martā – viena, aprīlī – divas, maijā – trīs, bet jūnijā – astoņas.

Savukārt līdz šim šogad neviens nav mēģinājis pie pieminekļa nokārtot savas dabiskās vajadzības.

2017. gada 19. jūnijā spēkā stājās spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), papildinot to ar sodu par klajas necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim un paredzot par to līdz 700 eiro soda naudu. Līdz tam par šādām darbībām kārtības sargi piemēroja administratīvo sodu par sīko huligānismu – no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Pašvaldības policijā portālam "Delfi" apstiprina, ka gandrīz gada laikā, kopš stājušies spēkā grozījumi, maksimālais sods – 700 eiro – nav piemērots ne reizi. Praksē, ņemot vērā pārkāpēja attieksmi pret izdarīto, kā arī to, vai viņš ir reibumā un vai nepastāv citi atbildību mīkstinoši vai pastiprinoši apstākļi, par vienkāršu rāpšanos pašvaldības policija šogad piemērojusi no 30 līdz 150 eiro. Savukārt, ja tiktu nokārtotas dabiskās vajadzības pieminekļa pakājē, sods būtu krietni lielāks, norāda Sadovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!