Foto: LETA

Rīgas rajona tiesa piektdien krimināllietā par vairāk nekā deviņus miljonus eiro vērtās Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanu apsūdzētajiem piespriedusi cietumsodus, portālu "Delfi" informēja cietušā pārstāvis, zvērināts advokāts Viktors Tihonovs.

Rīgas rajona tiesā portālam "Delfi" norādīja, ka uz jautājumiem par tiesas spriedumu varēs atbildēt vien pirmdien.

Iepriekš vēstīts, ka šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdies uzņēmējs Gulams Mohammeds Gulami, kā arī viņa sieva Valentīna Gulami un Larisa Karpenko.

Gulamam Gulami tiesa piespriedusi astoņu gadu cietumsodu, viņa sievai - septiņu gadu cietumsodu, bet Karpenko piespriesta brīvības atņemšana uz pieciem gadiem, informēja advokāts.

Kā ziņots, Rīgas tiesas apgabala prokuratūra iepriekš uzrādījusi apsūdzības trim personām saistībā ar vairāk nekā deviņus miljonus vērtās Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanu. Personas pie kriminālatbildības sauktas par piesavināšanos lielā apmērā, par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu.

2015. gada vasarā lieta nonāca tiesā, kur tika lemts to skatīt slēgtās sēdēs. Neviens no apsūdzētajiem savu vainu neatzina.

Kā ziņots, Gulami šo krimināllietu uzskata par politisko pasūtījumu. Iepriekš Gulami skaidrojis, ka lietas būtība ir tajā, ka 2012. gada oktobrī uzņēmums "W.E.E.S.A" saņēma "Logistic-Ekspress" uzdevumu - lūgumu kravas, kas uz "Logistic-Ekspress" vārda fiziski atradās glabāšanā "W.E.E.S.A" muitas noliktavās Jūrmalā, nodot ASV reģistrētai kompānijai "Silver Star International LLC", šo lūgumu pamatojot ar savstarpējiem norēķiniem.

Šo uzdevumu, kā uzrādīja Gulami, darījuma brīdī parakstīja "Logistic-Ekspress" valdes priekšsēdētājs un vienīgais īpašnieks Andrejs Stepovojs, kurš ir Ukrainas pilsonis. Taču jau 2012. gada decembrī viņa vietu Igaunijas kompānijā "Logistic-Ekspress" ieņēma Tadžikistānas pilsonis Davlathons Azizovs. 2013. gada februārī Igaunijas kompānija iesniedza prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā pret "W.E.E.S.A" par valdījuma piešķiršanu uz kravu un pienākuma uzlikšanu nodot kravu, norādot, ka "W.E.E.S.A" nenodrošināja iespēju piemeklētajai ekspertīzes kompānijai veikt kokvilnas šķiedru kravas esamības un stāvokļa pārbaudi atbilstoši noliktavas zīmei. "Logistic-Ekspress" uzskatīja, ka "W.E.E.S.A" prettiesiski aiztur prasītāja kravas valdījumu.

Savukārt tiesa nolēma lietu izbeigt, norādot, ka "Igaunijas kompānijai "Logistic-Ekspress" zudušas prasījuma tiesības uz strīdus kokvilnas kravu".

Gulami iepriekš piebilda, ka nav zināms, ka "Logistic-Ekspress" saistībā ar kravu būtu cēlusi pretenzijas pret kravas saņēmējiem vai bijušo Igaunijas kompānijas vadību, kā arī Tadžikistāna būtu iesniegusi Latvijai notu sakarā ar kokvilnas kravas pazušanu. Līdz ar to viņš pauda pārliecību, ka šis kriminālprocess ir politisks pasūtījums.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP). VP iesniegumu šajā lietā saņēma 2014. gada pavasarī. Iesniegumā bija minēts, ka pazuduši 80 vilcienu vagoni ar kokvilnas šķiedru gandrīz 7000 tonnu apmērā, bet kopējie zaudējumi tika lēsti deviņu miljonu eiro apjomā.

Apjomīgas izmeklēšanas laikā ENAP darbinieki noskaidroja, ka Tadžikistānas kokvilnas kravu piesavināšanos veikusi personu grupa, izmantojot viltotus dokumentus par kravas īpašnieka maiņu, tādēļ kriminālprocess kvalificēts gan par piesavināšanos lielā apmērā, gan par dokumentu viltošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!