Alkohola patēriņš Latvijā ir sasniedzis līmeni, kas pielīdzināms epidēmijai, tādēļ neatliekami nepieciešami vērienīgi, kompleksi pasākumi, lai šo rādītāju būtiski mazinātu, – ceturtdien, 25. aprīlī, secināts Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes sēdē.

Atsaucoties uz Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma datiem, Veselības ministrija (VM) portālam "Delfi" norāda, ka palielinās alkoholu lietojušo meiteņu īpatsvars, pirmo reizi pārsniedzot zēnu īpatsvaru.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati par 2023. gadu liecina, ka ir palielinājies izsaukumu skaits, kas saistīts ar bērniem, kuri lietojuši alkoholu. Tāpat arī Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka būtiski ir pieaudzis pirmreizēji ambulatori un stacionārā ārstēto bērnu skaits ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem alkohola lietošanas dēļ. Tādēļ viens no būtiskiem aspektiem līdztekus alkohola pieejamības mazināšanai, profilakses pasākumu paplašināšanai, ārstēšanas nodrošināšanai, ir izglītības aspekts jauniešiem skolās, uzsver VM.

Kompleksas pieejas ietvarā Padome sagaida efektu no alkohola pieejamības, reklāmas un mārketinga ierobežojumiem, kas šobrīd divu Veselības ministrijas izstrādāto likumprojektu (Alkoholisko dzērienu aprites likums un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums) virzībā tiek izskatīti Saeimā. Padome sagaida iespējami ātrāku abu likumprojektu virzību izskatīšanai Saeimā 3. lasījumā.

Pieejot alkohola lietošanas radītā kaitējuma problemātikai kompleksi, šogad praksē sāks darboties arī Satiksmes ministrijas ieviestā uzvedības korekcijas programma personām, kas vadījušas transportlīdzekli reibumā. Tā būs obligāta tiem, kuri ir sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu dzērumā un vēlas atgūt tiesības, kā arī viņiem pirmstermiņa veselības pārbaudē nav nekonstatēta alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu lietošanu vai atkarība (ja ir, tad jāārstē atkarība).

Programma būs vērsta uz cilvēka domāšanas un izpratnes maiņu, apzinoties savas rīcības motīvus un sekas. Šādu kursu apmeklējums būs jāapmaksā no personīgajiem līdzekļiem. Kā padomes sēdē norādīja Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktora vietnieks Jānis Kalniņš, pašlaik apstiprinātas trīs organizācijas, kas īstenos nodarbības Rīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī.

Tāpat no šā gada 5. maija tiks paplašinātas Slimību profilakses un kontroles centra konsultatīvā tālruņa 67037333 funkcijas, nodrošinot telefoniskas konsultācijas iedzīvotājiem, atvieglojot uzziņu iespējas par pieejamajiem atkarību ārstēšanas pakalpojumiem un nodrošinot psiholoģisku atbalstu iedzīvotājiem ar alkohola lietošanas traucējumiem.

Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes mērķis ir samazināt alkohola patēriņu un tā radītās sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!