Foto: LETA
Ceturtdien, 5. jūlijā, stājas spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz bargākus sodus par vairākiem būtiskiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, tostarp arī par viedierīču lietošanu, transportlīdzeklim esot kustībā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Statistika liecina, ka mobilā telefona lietošana pie stūres joprojām ir aktuāla problēma. Šogad sešos mēnešos par šo pārkāpumu policija noformējusi 1744 administratīvā pārkāpuma protokolus. Ja iepriekš par šādu pārkāpumu piemēroja brīdinājumu vai naudas sodu līdz 15 eiro, tad ar 5. jūliju autovadītājiem par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu braukšanas laikā tiks piemērots sods no 25 līdz 100 eiro. Policija gan mierina, ka tas neattiecas uz brīvroku sistēmas izmantošanu.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu, kā arī nepiesprādzējušās pasažiera vešanu likumsargi noformējuši 8826 administratīvo pārkāpumu protokolus. Līdz šim par šādu pārkāpumu izteica brīdinājumu vai piemēroja naudas sodu 30 eiro apmērā. Savukārt no ceturtdienas par šādu pārkāpumu var izteikt brīdinājums vai sodīt ar 30 eiro līdz 70 eiro soda naudu. Tādu pat sodu piemēros motociklu, triciklu, kvadriciklu un mopēdu vadītājiem par aizsargķiveres nelietošanu. Tas attiecas gan uz transportlīdzekļa šoferi, gan pasažieri.

Administratīvais sods pienāksies arī vadītājiem par apzinātas sānslīdes radīšanu, braukšanu ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa vai triciklu, kvadraciklu uz aizmugurējiem riteņiem uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme. Par to paredzēts sods no 70 eiro līdz 280 eiro apmērā. Tāpat sodīs par apzināti strauju bremzēšanu, ja tā nebūs nepieciešama ceļu satiksmes drošībai. Arī šajā gadījumā likumsargi uzsver, ka sporta un paraugdemonstrējumu pasākumu laikā varēs noteikt izņēmumus.

Tāpat ar 5. jūliju stājas spēkā izmaiņas sodos par bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanas noteikumu pārkāpšanu, par brīdinājuma signāla došanas kārtības noteikumu pārkāpšanu, kā arī drošas distances vai intervāla neievērošanu.

Policija aicina ikvienu satiksmes dalībnieku ievērot ceļu satiksmes noteikumus un rūpēties par savu un apkārtējo cilvēku drošību.

Ar jauno sodu kārtību var iepazīties Saeimas veidotajās infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!