Foto: LETA

21. jūnijā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors izteicis prokurora brīdinājumu Rīgas domei un Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" amatpersonām saistībā ar nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādes iepirkumu procedūras neatbilstību likumam par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu.

Tas secināts, vērtējot prokuratūras lietvedībā esošo "nanoūdens" kriminālprocesu par krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Ģenerālprokuratūrā portālam "Delfi" norāda, ka kriminālprocesā tiek izvērtētas gan organizētās grupas dalībnieku darbības, gan arī SIA "Rīgas satiksme" amatpersonu – iepirkumu komisijas locekļu – darbības iepirkumu procedūrās un pašvaldības kapitālsabiedrības rīkoto iepirkumu procedūru atbilstība publisko iepirkumu tiesiskajam regulējumam.

"Rīgas Satiksme" amatpersonu rīcībā konstatētas pazīmes, kas liecina par uzņēmuma organizēto iepirkumu procedūru – cenu aptauju – neatbilstību likumā noteiktajām prasībām. Tādējādi nav nodrošinātas likuma "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" prasības lietderīgi rīkoties ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem. Ņemot vērā to un pamatojoties uz Prokuratūras likuma 18. panta 1. daļu, prokurors Rīgas domei kā "Rīgas Satiksme" vienīgajam dalībniekam izteicis brīdinājums par turpmāku likuma pārkāpuma nepieļaujamību.

Prokuratūrā portālam "Delfi" paskaidroja, ka, vērtējot kriminālprocesā esošos materiālus, prokurors analizējis arī veidu, kā pašvaldības kapitālsabiedrībā notiek iepirkumu procedūras, un konstatējis neatbilstību likuma prasībām. Par to prokurors izteicis brīdinājumu, lai amatpersonas informētu, vai un kā neatbilstības novērstas, un iepirkumu procedūrā turpmāk tiktu nodrošinātas likuma prasības.

Savukārt pašā tā dēvētajā "Rīgas satiksmes" nanotehnoloģiju krimināllietā patlaban turpinās aktīvs darbs, norādīja prokuratūrā.

Jau ziņots, ka pērnā gada decembrī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tā dēvētajā pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" nanotehnoloģiju krimināllietā pie kriminālatbildības sauca četras personas. Sākotnējās apsūdzības visām personām uzrādītas par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā un to izdarījusi organizēta grupa.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat jau vēstīts, ka valsts policija, pabeidzot izmeklēšanu krimināllietā, aizdomās turēja četras personas, kuru rīcības sekas izmeklēšanas ieskatā radījušas zaudējumus Rīgas pašvaldības uzņēmumam vairāk nekā 700 000 eiro apmērā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015. gada 1.februārī vēstīja, ka "Rīgas satiksmē", iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!