Foto: LETA

Drošības policija (DP) atbildē uz Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Andreja Mamikina iesniegumu norādījusi, ka nesaskata Krimināllikuma normu pārkāpumus saistībā ar 15.maijā notikušo "Vienības braucienu", informēja deputāts.

Mamikins iesniegumā DP 16. maijā lūdza izvērtēt, vai ar 15. maijā notikušo "Vienības braucienu", kas ik gadu notiek Kārļa Ulmaņa īstenotā valsts apvērsuma gadadienā, netiek pārkāpts Krimināllikums. Deputāts uzsvēra, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ik gadu, kopš 2005. gada, atzīmē apvērsuma gadadienu ar "Vienības braucienu", kurā piedalās simtiem atbalstītāju.

Kā norāda deputāts, DP vēstulē Mamikinam skaidro, ka nav konstatējusi Nacionālās apvienības mājaslapā aicinājumus, kas liecinātu par Krimināllikuma normu pārkāpumiem.

Eiroparlamentārietis arī vēlējās saņemt no DP atbildes uz jautājumiem, vai DP seko minētajam pasākumam, ja seko, vai ir bijuši kādi pārkāpumi, vai pēc DP ieskatiem aicinājums atjaunot "Ulmaņlaikus" vai dzīvot kā "Kārļa Ulmaņa laikos" ir vērtējams kā likuma pārkāpums un vai 1934. gada 15. maijā notikušā valsts apvērsuma slavināšana ir uzskatāma par pārkāpumu.

DP viņam norādījusi, ka tā seko publisko pasākumu norisēm valstī un rīkojas atbilstoši kompetencei, ja konstatē apdraudējumu valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai. Konkrētā pasākuma laikā DP neesot konstatējusi pārkāpumus valsts drošības jomā.

Tāpat DP vērsusi uzmanību, ka Mamikina iesniegumā minētās frāzes "atjaunot "Ulmaņlaikus"" un "dzīvot kā "Kārļa Ulmaņa laikos"" mājaslapā netika konstatētas. DP ieskatā, šādi aicinājumi, kā arī viedokļa paušana par 1934. gada 15. maija apvērsuma rezultātā izveidoto režīmu nepārkāpj vārda brīvības robežas, vērtējot konkrētus vēstures notikumus.

Mamikins, vērtējot DP atbildi, sacīja, ka šāds lēmums ir absolūti nedemokrātisks un šādi tiek pieļauti dubulti standarti. "Vienam atļauts viss, un tā ir vārda brīvība, bet citiem tajā pašā laikā nav atļauts. Tad sanāk, ka es varu teikt, ka man ir izziņa no DP un varu staigāt pa ielām un slavēt PSRS, jo tajā laikā cilvēki dzīvoja labi, un arī tā tad būs vārda brīvība," teica eiroparlamentārietis.

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars iepriekš pauda viedokli, ka Mamikina iesniegums DP liecina "par paranoisku attieksmi". "Katrā ziņā Mamikina kungs ir kaut ko ir sajaucis," sacīja Dzintars, piebilstot, ka karogu brauciens notika 13.maijā, kas nav apvērsuma gadadiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!