Foto: DELFI
Ukrainas atbalsta biedrības organizētā piketā pie Krievijas vēstniecības pulcējušies ap 20 cilvēki, kuri pieprasa atbrīvot ukraiņu politieslodzītos.

Protesta dalībnieki ieradušies ar Latvijas un Ukrainas karogiem, kā arī plakātiem, kuros attēloti politieslodzītie. Vienā no zīmējumiem Krievija attēlota kā negatīvais tēls uz futbola bumbām, atsaucoties uz kaimiņvalstī notiekošo Pasaules kausa finālturnīru futbolā.

Tāpat uz plakātiem pausts aicinājums "#freeSentsov", norādīts, ka "Pasaules futbola čempionātā es jūtu līdzi politieslodzītajiem" un futbola bumba attēlota kā granāta.

Pasākums norisinās mierīgā gaisotnē dalībnieku savstarpējās sarunās un dažu policistu uzraudzībā.

Kā ziņots, biedrībā informēja, ka Rīgā piketi-zibakcijas pie Krievijas vēstniecības norisināsies arī 5.jūlijā un 12.jūlijā no plkst.17 līdz 18. Šajās dienās akcijas norisināsies arī Tallinā un Viļņā.

Piketos tiks pieprasīts atbrīvot Krievijā esošos ukraiņu politieslodzītos. "Nāc, pievienojies kopīgajai cīņai! Kopā mēs varam izglābt Kremļa ķīlnieku dzīvības," teikts Ukrainas atbalsta biedrības paziņojumā.

Ukraiņu aktīvisti uzsākuši vispasaules akciju - "#FreeUkrainianPoliticalPrisonersOfKremlin" - ar pastāvīgu piketēšanu visā pasaulē pie Krievijas vēstniecībām un diplomātiskajām pārstāvniecībām, skaidroja biedrībā.

Jau vēstīts, ka 1.jūnijā aptuveni 50 cilvēki akcijā pie Krievijas vēstniecības ar plakātiem un saukļiem pieprasīja atbrīvot ukraiņu kinorežisoru Oļegu Sencovu un apmēram 70 Kremļa režīma politieslodzītos.

Atbrīvot badastreiku pieteikušo kinorežisoru Sencovu un citus ukraiņu politieslodzītos, kas atrodas Krievijas cietumos, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam iepriekš pieprasījis Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Medijos komentētāji pauž minējumus, ka Krievija futbola Pasaules kausa spēļu laikā varētu no ieslodzījuma atbrīvot ukraiņu režisoru un vairākus citus ieslodzītos.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā. Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!