Foto: F64
Sarunu festivāls "Lampā" šogad jau ceturto reizi Cēsu pils parkā pulcēs sabiedriski aktīvus, procesos ieinteresētus iedzīvotājus, piedāvājot vairāk nekā bezmaksas 270 pasākumu.

Ikvienam festivāla apmeklētājam būs iespēja nodoties sarunām par uzticēšanos un citām Latvijai un pasaulei nozīmīgām tēmām, vēlēšanu gaidās aci pret aci tikties ar politisko partiju līderiem, iesaistīties praktiskās darbnīcās un mākslinieciskās performancēs, kā arī ļauties daudziem citiem piedzīvojumiem.

Lai neapjuktu plašajā pasākumu klāstā un atrastu sev vispiemērotāko, sabiedrībā zināmi cilvēki piedāvā savus gaidītākos notikumus.

Vēstīts, ka arī portāls "Delfi" un žurnāls "Rīgas Laiks" 29. un 30. jūnijā sarunu festivāla "Lampa" ietvaros kopīgi rīkos divas diskusijas par uzticēšanos. Vairāk par "Delfi" un "Rīgas Laika" diskusiju dalībniekiem iespējams uzzināt šeit.


Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Dekoratore, māksliniece Baiba Prindule-Rence, kas "Lampu" apmeklē ik gadu, atzīst, ka šogad programma ir īpaši plaša un daudzveidīga, tādēļ izvēlēties vien piecus favorītus nav viegls uzdevums. Viņa izvēlējusies sešus:

1. Sieviešu stendapa programma "Varavīksnes vasara"

29.06. 22:00 - 23:30 – PROŽEKTORS SKATUVE

2. Kritiskās domāšanas meistarklase

30.06. 12:00 - 13:30 – VALSTS KANCELEJAS TELTS

3. Vēlēšanu cepiens

30.06. 20:15 - 21:45 – DOTS SKATUVE

4. Stāsts "Latvijas magnētisma kodols"

30.06. 16:00 - 17:30 – LIAA TELTS

5. Saruna "Nākotnes līdera portrets"

29.06. 14:00 - 15:30 – VALSTS KANCELEJAS TELTS

6. Saruna "Atklāti par veģetatīvo distoniju. Elpojiet dziļi"

29.06. 18:00 - 19:30 – VESELĪBAS TELTS


Foto: LETA

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris, Valsts aizsardzības un patriotisma fonda valdes priekšsēdētājs Raimonds Graube gan bijušā amata un profesionālās darbības, gan pārliecības dēļ uzskata, ka pilsoniskas valsts izveidošana ir kritiski svarīgs punkts mūsu tautai un valsts pastāvēšanai.

Bet, lai to paveiktu, visiem būtu jāpiedalās politiskajos, sociālajos un sabiedriskajos procesos. Bezdarbība ir arī līdzatbildība par notiekošo valstī, tādēļ arī Graubes ieteiktie pasākumi ir saistīti ar pilsoniskās līdzdarbošanās veidošanu:

1. Debates "Debašu krustugunīs – militārās iemaņas visiem"

29.06. 14:00 - 15:30 – DROŠĀ TELTS

2. Saruna "Psiholoģiskā noturība un hibrīdapdraudējums"

29.06. 20:00 - 21:30 – DROŠĀ TELTS

3. Diskusija "Kam šajā valstī var uzticēties?"

30.06. 12:00 - 13:30 – DROŠĀ TELTS

4. Kritiskās domāšanas meistarklase

30.06. 12:00 - 13:30 – VALSTS KANCELEJAS TELTS

5. Diskusija "Mīlu šo zemi, bet ienīstu šo valsti. Kāpēc?"

29.06. 16:00 - 17:30 – DOTS SKATUVE

Foto: LETA

Arī kultūras žurnāliste Eva Johansone pauda prieku par daudzveidīgo programmu. Viņas izvēle ir šāda:

1. "Diskusija "Latvija - šķirošanas lielvalsts...!?" ir ļoti aktuāla tēma šobrīd, kad daudz runājam par mūsu kopīgo dāvanu Latvijas simtgadē. Vēlētos gan zaļāku Baltijas jūras piekrasti, gan mazāk plastmasas mežos, gan sakārtotu atkritumu šķirošanas sistēmu, ko neietekmē politiskie spēki, bet gan reālās vajadzības," pauž Johansone.

29.06. 16:00 - 17:30 – TELTS SPULDZE

2. "Kails internetā - personīgā un datu drošība". Johansoni satrauc informācijas vilnis, kas veļas pār mums - sociālo tīklu spriedze, dati, mūsu pēcnācēju dati un ar tiem saistītie ētiskie jautājumi un izvēles. Šī tēma interesē jau sen, ceru gūt jaunu ieskatu, lai izdarītu savas nākamās izvēles internetā.

29.06. 18:00 - 19:30 – DARBNĪCU TELTS

3. "Ceļš – tas ir stils. Izvēles un atlases darbs." — Imants Ziedonis

"Brīnišķīgu un ziedonisku cilvēku satikšanās vienuviet - apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureātu un nominantu salidojums. NoteiktI iesaku viņus satikt, iepazīt un parunāties," pauž žurnāliste.

29.06. 20:00 - 21:30 – UZZIBSNĪ SKATUVE

4. Diskusija ar īsfilmu skatīšanos "Desmit mazi stāsti par medijpratību"

"Turpinot iepriekšējo tēmu, arī šis man šķiet nozīmīgs temats - medijpratība. Neapjukšana, nesekošana viltus straumēm, pirmavota meklēšana. Ceru iegūt jaunas zināšanas gan kā žurnāliste, gan vienkārši cilvēks, kurš ikdienā stāv digitālo izvēļu krustcelēs," savu izvēli paskaidro Johansone.

29.06. 20:00 - 21:30 – PROŽEKTORS SKATUVE

5. Evas vadībā norisināsies diskusija "Personības loma kultūras žurnālistikā". Kultūras žurnālistika teju līdzinās literatūrai, kurā darbus izvēlamies, balstoties uz "autora" vārdu. Būs iespēja rast atbildes uz tādiem jautājumiem kā – Vai kultūras žurnālistika ir personību žurnālistika, kuru nevar apgūt, neattīstot pašam savu erudīciju un rakstības stilu? Kā tikt pie izcilu personību intervijām? Kā kultūras žurnālisti veido mūsu izpratni un spēju saprast, kas ir un kas nav kultūra un tās notikumi?

30.06. 12:00 - 13:00 – PROŽEKTORS SKATUVE


Foto: LETA

"Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis savu izvēli veicis kopā ar meitu ar Aneti. Lēmums par to, ko apmeklēt vēlētos visvairāk, pieņemts aptuveni divu stundu laikā.

Biķa sarakstā piektdienas pasākumu apmeklējumam iekļuvusi Latvijas radio raidījuma "Krustpunktā" rīkotā diskusija "Vai nākotnes pensionāri būs nākamie nabagi?", saruna "Vai zaļš ir un būs zaļš?", diskusija "Mīlu šo zemi, bet ienīstu šo valsti. Kāpēc?", saruna "Kāds ir Latvijas plāns B?", kā arī iecerētā diskusija par tematu "Cilvēks. Ukraina. Latvija. Karš."

Savukārt viņa meita Anete, domājot par sestdienas pasākumiem, labprāt apmeklētu šādu programmu: Popkorna rīts "Priekšvēlēšanu reklāmu arhīvs", diskusija "Pedagogs - profesija vai misija?", prāta vētra "Kādai jābūt mūsdienīgai partijai?", saruna "Uzticēšanās krīze rietumos?", kā arī viņas programmā sestdienai iekļuvusi diskusija "Vēlamies stiprāku un drošāku Eiropu. Kā to panāksim?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!