Foto: LETA

Piektdien, 22. jūnijā, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi tā dēvēto Jūrmalas nelikumīgās atkritumu glabātavas krimināllietu, lūdzot apsūdzēt trīs personas.

Izmeklējot kriminālprocesu par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, Valsts policija aplēsusi, ka valstij nodarīts kaitējums 696 595 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka 2017. gada 18. jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez Valsts vides dienesta atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība.

2017. gada jūnijā ENAP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 99. panta 2. daļas par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Par to likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai ar naudas sods.

Izmeklēšanā likumsargi noskaidroja, ka aizdomās turētās personas, mantkārīgu motīvu vadītas, nelikumīgi izveidojušas un uzglabāja atkritumus Jūrmalā, Ventspils šosejā 47, laika posmā no 2016. gada maijam līdz sadegšanas brīdim. Šo darbību rezultātā Latvijai nodarīts materiālais zaudējums aptuveni 700 000 eiro apmērā. Papildu policija norāda, ka izgāztuvē esošie atkritumi tikuši atvesti no Zviedrijas.

Iepriekš uzņēmuma SIA "Prima M" valdes locekle Lūcija Uzkliņģe apstiprinājusi, ka krimināllietā ir viena no trīs aizdomās turētajām personām.

Tāpat jau ziņots, ka Valsts policijā izmeklēšanā atrodas vēl viens kriminālprocess saistībā ar Jūrmalas nelegālo atkritumu glabātavu. Šī lieta ir Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes lietvedībā un tā kvalificēta pēc Krimināllikuma panta par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, kas izdarīta ar dedzināšanu un ir izraisītas smagas sekas. Policija informē, ka patlaban kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, un likumsargi aizvien skaidro ugunsgrēka apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!