Foto: LETA

Ikviens Latvijas iedzīvotājs arī šogad kā katru gadu bez maksas valsts uzņēmuma "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos mežos nelielos apmēros drīkst iegūt bērzu meijas un zarus, ievērojot vairākus nosacījumus, pastāstīja kompānijā.

LVM atgādina, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs katru gadu valsts mežos drīkst iegūt arī koku zarus pirtsslotām, slotām, augu piesegšanai pret salu, svētku sajūtas radīšanai un citiem nolūkiem, tomēr jāievēro, ka zarus, neatkarīgi no koku sugas, bez maksas drīkst iegūt viena kubikmetra apmērā, ievērojot nosacījumus, ka zarus atļauts iegūt cirsmās pēc mežizstrādes darbu pabeigšanas no ciršanas atliekām, atļauts iegūt no augošiem kokiem, kas garāki par trim metriem, atļauts iegūt no koka zemākajiem zariem atstājot neskartus augšējos zarus, lai to zaļais vainags būtu vismaz divas trešdaļas no koka augstuma, bet aizliegts bojāt koka stumbru un galotni.

Turpretī meijām bērzus atļauts cirst meža ceļu malās, uz stigām, grāvju malās, zem elektrolīnijām un pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. Turklāt bērzs jānocērt līdz ar zemi.

Tāpat ikviens Latvijas iedzīvotājs bez maksas valsts uzņēmuma LVM apsaimniekotajos mežos drīkst iegūt ne vairāk kā piecas bērzu meijas. Meijām bērzus atļauts cirst meža ceļu malās, uz stigām, grāvju malās, zem elektrolīnijām un pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem.

Vienlaikus, pēc LVM vēstītā, aizliegts cirst bērzus, kas garāki par trim metriem, aizliegts cirst bērzu meijas jaunaudzēs, izņemot priežu jaunaudzes, kurās drīkst cirst bērzus, kas nomāc jaunaudzē augošās priedes. Bērza meija jānocērt līdz ar zemi. Aizliegts cirst bērzus, kuru celma diametrs 10 centimetru augstumā virs sakņu kakla pārsniedz 12 centimetrus.

"Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!