Foto: LETA

Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") meita Līga Lemberga identificēta kā patiesā labuma guvēja Britu Virdžīnu salās reģistrētā uzņēmumā, kurā rodami vismaz 10 miljoni ASV dolāru (ap 8,7 miljoniem eiro), vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Tā dēvētajā "Panamas dokumentu" skandālā ierautā firma "Mossack Fonseca" vēlējās atteikties no tās klienta "Hoshen Limited", kas ir Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums, jo informācijas daudzums par firmu neatbilda vietējo likumu prasībām, padarot to par pārlieku riskantu klientu.

Pērn maijā "Mossack Fonseca" saņēma Lembergas parakstītu dokumentu, kurā viņa apliecina patiesā labuma guvējas statusu, kā arī norāda – firmā esošās naudas izcelsme ir viņai piederošs trasts "Cerise Trust Savings", kur aktīvu summa ir vismaz 10 miljoni ASV dolāru (ap 8,7 miljoniem eiro). Juristu firma lēma ar uzņēmumu sadarbību turpināt.

"Cerise Trust Savings" ir dibināts 1992. gadā. Lemberga meita par patiesā labuma guvēju trastā kļuvusi 2003. gadā.

"Cerise Trust Savings" ir pieminēts pret Ventspils mēru Lembergu vērstajā krimināllietā, norāda "Re:Baltica". Šajā lietā Līgai Lembergai ir liecinieces statuss, taču likums ļauj neliecināt pret saviem radiniekiem.

Šveices advokāts Rūdolfs Meroni Lemberga lietā liecinājis, ka "Cerise Trust Savings" ir Aivara Lemberga ģimenes trasts, kas pārvalda virkni citu kompāniju. Citā tiesas prāvā Londonā trastā kā labuma guvēji norādīti abi Lemberga bērni, izpētījusi "Re:Baltica".

"Re:Baltica" nav zināms, kas ir "Cerise Trust Savings" veidojošā "Bachmann Trust Company" īpašnieki. Uzņēmējs Olafs Berķis ir liecinājis, ka Aivara Lemberga uzdevumā iecēlis "Bachmann Trust Company" par daļu turētāju citos ar Ventspils biznesu saistītos uzņēmumos.

Lembergs "Re:Baltica" e–pastā norādījis, ka viņa bērniem ir 42 un 43 gadi un viņi ir savās neatkarīgajās dzīvēs jau gadsimta ceturksni. Uz "Re:Baltica" jautājumiem par trasta rašanos 1992. gadā un vai tā aktīvi saistīti ar viņa darbību laikā, kad bijis Ventspils mērs, Lembergs neatbildēja.

"Re:Baltica" dokumentus ieguvusi tā dēvēto "Panamas dokumentu" otrajā nopludināšanā, kas atspoguļo laika posmu līdz 2017. gada beigām.

Pirmā "Panamas dokumentu" nopludināšana notika 2016. gada aprīlī. Žurnālisti no "Mossack Fonseca" datu centra ieguva vairāk nekā 11 miljonus dokumentu, kuros atklāts, kā uzņēmums ir palīdzējis klientiem atmazgāt naudu, apiet sankcijas un izvairīties no nodokļiem. Vairāk par "Panamas dokumentu" skandālu vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!