Foto: AP/Scanpix

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas paredz noteikt par brīvdienu 24. septembri, kad Latviju apmeklēs pāvests Francisks.

Šo priekšlikumu Saeima vispirms nodeva izskatīšanai komisijās, bet vēlāk atbalstīja arī pirmajā un otrajā lasījumā, pieņemot likuma grozījumus steidzamības kārtībā.

Likuma izmaiņas galīgajā lasījumā atbalstīja 68 deputāti, pieci bija pret, divi – atturējās, bet vēl astoņi balsojumā nepiedalījās.

Šīs likuma izmaiņas Saeimā iesniedza Augusts Brigmanis (ZZS), Jānis Klaužs (ZZS), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Aldis Adamovičs (V), Viktors Valainis (ZZS), Jānis Trupovnieks (ZZS), Juris Vectirāns (ZZS), Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), Laimdota Straujuma (V), Jānis Urbanovičs (S), Līga Kozlovska (ZZS), kā arī Andris Bērziņš (ZZS).

Klaužs Saeimas sēdē sacīja, ka Latvija var lepoties, ka šeit septembrī viesosies pāvests. Viņš norādīja, ka debatēs tiek pieminēts vēlēšanu tuvums, tomēr noraidīja, ka tas būtu iemesls likuma izmaiņām.

"Dažam tas būs, acīmredzot, ļoti svarīgs notikums - oktobra vēlēšanas. Es saprotu, ka tas šeit nepārtraukti tiek pieminēts, bet es jums pateikšu godīgi - man šī pāvesta vizīte nozīmē vairāk, nekā šie te oktobra notikumi," apgalvoja deputāts.

Savukārt parlamentārietis Andrejs Judins (V) norādīja, ka likumam par svētku, atceres un atzīmējamām dienām vajadzētu "pusgadu pirms vēlēšanām aizliegt pieskarties". "Jo būtībā tas, kas notiek, tas ir tīrais populisms, un visi to saprot," sacīja parlamentārietis.

Kā ziņots, Krāslavas novada domes, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS) pastāstīja, ka Latgales plānošanas reģions lūgs Ministru kabinetam Latgalē paredzēt brīvdienu pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā 24. septembrī.

Ekonomikas ministrijā (EM) iepriekš pavēstīja, ka Latgales uzņēmēji paši var lemt par brīvdienu pāvesta vizītes laikā. Savukārt viena valsts noteikta svētku diena valsts budžetam rada astoņu miljonu eiro zaudējumus, norādīja EM pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!