Foto: F64

Saeimas Juridiskais birojs atsevišķu deputātu pārmetumus par nepietiekamu informāciju un neprecīzu jautājuma formulējumu pirms balsojuma par atļauju aizturēt parlamentārieti Artusu Kaimiņu (KPV LV) skaidro ar pārpratumu.

Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere teica, ka pārpratuma dēļ Saeimas deputāti trešdien plenārsēdē darba kārtību regulējošo dokumentu uztvēruši kā lēmumprojektu par atļauju aizturēt Kaimiņu.

Viņa skaidroja, ka deputātiem tika izdalīts Saeimas Prezidija lēmums par darba kārtību, savukārt informāciju par procesuālajām darbībām deputātiem sniedza attiecīgās komisijas vadītājs. "Deputāti balsoja par to, par ko komisijas vadītājs ziņoja no tribīnes," uzsvēra Meistere.

Saeimas darba kārtībā nebija minēts Kaimiņa vārds, bet to nosauca Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S), ziņojot par šo jautājumu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) informēja, ka komisija izskatīja Ģenerālprokuratūras iesniegumu par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas sākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei pie Kaimiņa. Komisija šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi. Sīkāku informāciju Saeimas sēdē Orlovs nesniedza.

Tikmēr partijas "KPV LV" premjerministra amata kandidāts Saeimas vēlēšanām Aldis Gobzems sociālajā tīklā "Facebook" pauž, ka Saeima esot nolēmusi izdot anonīmu personu, jo lēmumā neesot Kaimiņa vārds. Viņš pievienojis Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas iesniegumu Saeimas prezidijam, kurā lūgts sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, lai izskatītu lēmuma projektu "Par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas uzsākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei".

Arī parlamenta mājaslapā var pārliecināties, ka šajā iesniegumā Kaimiņa vārda nav.

Tomēr parlamentārieša vārds parādās mājaslapā atrodamajā Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) parakstītajā paziņojumā par Saeimas lēmumu piekrist minētajām darbībām.

Kā ziņots, par piekrišanu Kaimiņa aizturēšanai nebalsojušie deputāti savu rīcību skaidro ar nepietiekamu informāciju un neprecīzu jautājuma formulējumu Saeimas sēdē. Balsojumā nepiedalījās 17 parlamentārieši, no kuriem lielākā daļa pārstāv "Saskaņu". Tāpat balsojumā nepiedalījās Valdis Skujiņš (ZZS), Romāns Mežeckis, kā arī Ringolds Balodis (VL-TB/LNNK).

"Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs pauda, ka deputāti nepiedalījās balsojumā, jo Saeimas sēdē bija piedāvāts "balsot par anonīmu dokumentu", proti, tajā nebija norādīts deputāta vārds. Urbanovičs uzskata, ka tas ir "brāķis" no Saeimas priekšsēdētājas puses, jo viņa parlamenta sēdē piedāvājusi balsot par šādu dokumentu.

Vēlāk Urbanovičs norādīja, ka konsultējies šajā jautājumā ar juristiem. Pēc viņa paustā, visas procesuālas darbības pret Kaimiņu varētu būt nelikumīgas "Mūrnieces dēļ". Jo Saeima balsojusi "par abstraktu lēmumu, nevis konkrēti Artusu Kaimiņu", piebilda Urbanovičš.

Savukārt deputāts Skujiņš norādīja, ka balsojumā nepiedalījās, jo tajā brīdī nebija informēts, par ko Kaimiņu paredzēts aizturēt. Tāpat parlamentārietis šādā veidā esot izrādījis "mākslinieku solidaritāti".

Deputāts Balodis norādīja, ka, apzinoties, kāds būs rezultāts, balsojumā nepiedalījies nostalģijas dēļ, kā arī šādi izrādījis cieņu kolēģim, "ar kuru agrāk kopā plecu pie pleca cīnījāmies opozīcijas runās". Politiķis teica, ka nav informēts par Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē spriesto, reizē izsakoties, ka pamatojums atļaujai aizturēt Kaimiņu acīmredzot bijis pamatots.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu aizturējis kopumā trīs personas – deputātu Kaimiņu, "KPV LV" valdes locekli Ati Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!