Foto: LETA
Labāks neatliekamās palīdzības brigāžu nodrošinājums dienas laikā, kad ir daudz vairāk izsaukumu, iespēja uz iekšējo resursu bāzes pacelt mediķu atalgojumu, un pacientam – augsti kvalificēta palīdzība tad, kad svarīga ir katra minūte un nekavējoties jāglābj dzīvība – šādus ieguvumus, īstenojot pārmaiņas, sola Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

Pārmaiņas skars aptuveni ceturto daļu neatliekamās palīdzības brigāžu. No šobrīd kopumā esošajām 188 brigādēm plānots izveidot 45 brigādes, kuras strādā tikai pa dienu. Jānorāda, ka no tām jau tagad ir 18 dienas brigādes. Kopējais brigāžu skaits pēc reformas nemainīsies, sola dienests. Reformu uzsāks pakāpeniski, vispirms īstenojot pilotprojektu no 1. jūlija.

Kāpēc nepieciešamas pārmaiņas, NMPD vadītāja Liene Cipule norāda gan uz cilvēkresursu trūkumu dienestā, gan demogrāfijas tendencēm, gan arī uz neseno Satversmes tiesas spriedumu, kas paredz atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika jau no nākamā gada.

"Tie resursi, kas mums ir, jāizlieto pēc iespējas efektīvi," uzsvēra NMPD vadītāja. Pārmaiņas bija plānotas ilgākā laika periodā, bet ST spriedums licis sasparoties un daudz straujāk ķerties pie pārmaiņu realizēšanas.

"Galvenā problēma, ko es identificēju dienesta darbā bija efektivitātes jautājumi, tieši, kā mēs resursus tērējam, lai sasniegtu labāko rezultātu," sacīja Cipule.

Viena no svarīgākajām iecerētajām reformām – sabalansēt brigāžu skaitu, kāds ir dežūrā atbilstoši izsaukumu apjomam un intensitātei. "Lauvas tiesu" jeb 80 procentus no visiem izsaukumiem dienests veic tieši dienā un saskaras ar personāla trūkumu. Lai arī nakts stundās ir tikai 20 procenti izsaukumu, dežūrā cilvēkresursi ir gandrīz tādi paši kā dienā.

NMPD vadītāja atzina, ka motivēt darbiniekus strādāt dienas laikā ir grūti, jo samaksa ir zemāka nekā par darbu naktī. Lielākā problēma ir tā, ka dienas laikā, veicot lielo izsaukumu skaitu, dienests var vēl sliktāk īstenot savu funkciju nekā naktī, kad brigādes nav tik noslogotas.

NMPD Vidzemes reģionālā centra vadītājs Voldemārs Kokorēvičs atzīst, ka saistībā ar iecerēto reformu ir sapratnes trūkums no dažiem darbiniekiem, jo pa nakti vēlas vairāk strādāt. "Tas ir tas paradokss: pa nakti noslogojums mazāks, bet saņem lielāku algu. Ar darbiniekiem notiek pārrunas, esam gatavi skaidrot esošo situāciju, jo tālāk mēs tā turpināt nevaram," viņš norāda.

Tāpat arī iecerētas dažāda profila un sastāva brigādes atbilstoši izsaukumu "smagumam" un specifikai.

Dienas brigādēs strādājošajiem iecerēta arī motivējošāka atalgojuma sistēma – atalgojuma pieaugums par 45 procentiem tām brigādēm, kas papildu veiks arī autovadītāja pienākumus, un par 30 procentiem tiem, kas brauks uz zemākas prioritātes izsaukumiem.

"Mums ir svarīgi izveidot dienestu, kurš spēj ātri reaģēt un palīdzēt kritiskās situācijās. Dienestu, uz kuru vēlas nākt strādāt jaunie mediķi un kurā spējam nodrošināt pacientiem kvalitatīvu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Bez šīm pārmaiņām nav iespējama dienesta attīstība un ilgtermiņā arī kvalitatīvas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana pacientiem," norāda Cipule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!