Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šobrīd Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Donalds Tramps redz pasauli līdzīgi, kurā valda nacionālisms, pašpietiekamība, katrs domā vispirms par sevi. Viss tiek uztverts pēc principa – "ja es esmu uzvarētājs, tad tu – zaudētājs" – un otrādi. Tā ir vīzija, kurā dzīvo Putins, un to pašu piedāvā arī Tramps, "LTV1" raidījumā "Rīta panorāma" teic Latvijas Ārpolitikas institūta direktors profesors Andris Sprūds.

Jau iepriekš ir spriests, ka rietumu pasaule ir 1-2 vēlēšanu, referendumu attālumā no rietumu "beigām", vismaz tādu rietumu, kādus tos pazīstam līdz šim. Rietumu pasaulē šobrīd ir vairākas jautājumu zīmes. To apliecina fakts, ka Trampam šobrīd ir vieglāk sarunāties ar saviem pretiniekiem nekā sabiedrotajiem. Labs piemērs ir Singapūras sarunas G7 samita ietvaros, norāda Spūds.

Pasaule noteikti nav kļuvusi mierīgāka pēc šīm sarunām. Singapūra bija "teātris", un lielie strukturālie jautājumi netika atrisināti, piemēram, par denuklearizāciju.

Skatoties caur Latvijas perspektīvu, ir manāma zināma bīstamība, uzskata Sprūds. Multilaterālas organizācijas zaudē spēku, notiek savstarpējas vienošanās starp līderiem, kas var "sarunāt lietas", ir redzami vienpusēji žesti.

ASV tikko pameta ANO Cilvēktiesību padomi, tajā tiešām ir un ir bijušas valstis, kas neievēro cilvēktiesības, turklāt padome ne vienmēr pilda savas funkcijas. Vienlaikus nevar nepievērst uzmanību faktam, ka ASV ignorē multilaterālās organizācijas. Tā noteikti nav laba zīme, jo ASV ir viena no organizāciju garantiem. ASV, izstājoties no starptautiskām organizācijām, rodas jautājumi par visas šīs sistēmas leģitimitāti un ilgtspējību.

Jūlijā plānots NATO samits, un Latvija vēlētos pastāvīgas sabiedroto bāzes, lielāku armijas klātbūtni, bet ir ļoti svarīgs jautājums, kāda būs samita kopējā atmosfēra un "ķīmija" starp līderiem, vērtē Sprūds. Trampa klātbūtne būs ļoti svarīga, un būs divi aktuāli jautājumi – cīņa pret terorismu un 2% (izdevumi aizsardzībai pret valsts IKP). Mēs savu mājasdarbu esam izpildījuši, tomēr citas valstis šos 2% nav izpildījušas, piemēram, Vācija. Bez laipnībām samitā neiztiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!