Foto: DELFI
Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT), kas veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu korupciju Nacionālajā asins centrā, paziņojis, ka pagājušajā nedēļā veicis procesuālas darbības arī Latvijā.

Lietuvas izmeklētāji Latvijā kā lieciniekus nopratinājuši Veselības ministrijas un Valsts asinsdonoru centra (VADC) darbiniekus un ieguvuši izmeklēšanai būtiskus dokumentus.

Saskaņā ar ziņu aģentūras BNS rīcībā esošo informāciju, STT darbinieki kā liecinieci nopratinājuši arī Latvijas veselības ministri Andu Čakšu.

Kā norādīts dienesta paziņojumā, tiesībsargāšanas iestādēm ir pamatotas aizdomas, ka bijusī Lietuvas Nacionālā asins centra vadītāja vadītāja Joana Bikulčiene, kompānijas "Solis Tribus" akcionārs Antans Petrošus un tās vadītāja Rūta Stankevičiene, darbojoties līdzzinātāju grupā, centušies pārņemt un monopolizēt asins plazmas savākšanu ne tikai Lietuvā, bet arī Latvijā. Tādējādi mēģināts diskriminēt un atvirzīt malā Lietuvas, Latvijas un citus ārvalstu saimnieciskos subjektus, kas varēja vai būtu varējuši godīgi konkurēt asins plazmas savākšanas un uzglabāšanas jomā.

Pēc STT vadītāja Žīdrūna Bartkus teiktā, dalība Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupā Lietuvai paredz saistības pievērst uzmanību ne tikai koruptīvu noziegumu atklāšanai savā valstī, bet arī noskaidrot Lietuvas biznesa pārstāvju negodīgu un noziedzīgu darbību ārvalstīs.

"Korupcijai nav robežu, un tajā iesaistītās personas nevar cerēt uz nesodāmību ne Lietuvā, ne aiz tās robežām," norādījis Bartkus.

Šajā pirmstiesas izmeklēšanā aizdomās turēto statuss noteikts trim personām. Bijusī Nacionālā asins centra vadītāja vadītāja Bikulčiene tiek turēta aizdomās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, tirgošanos ar ietekmi un darbošanos grupā, organizējot un veicinot nelicenzētu liela apmēra komercdarbību un profesionālo darbību. Pati bijusī Nacionālā asins centra vadītāja apsūdzības noliedz.

Abas pārējās personas tiek turētas aizdomās par kūdīšanu un palīdzēšanu ļaunprātīgi izmantot amata pilnvaras, kā arī par tirgošanos ar ietekmi un liela apmēra nelicenzētu komerciālo un profesionālo darbību.

Pirmstiesas izmeklēšanu vada un uzrauga Viļņas apgabala prokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas nodaļas prokurors.

Bikulčiene aprīlī pēc pašas vēlēšanās tika atbrīvota no Nacionālā asins centra vadītājas amata, bet neilgi pirms tam lēmumu uz trim mēnešiem viņu no tā atstādināt pēc prokuratūras lūguma bija pieņēmusi arī tiesa. Izmeklēšanas sākumposmā tiesa viņai uz divām nedēļām bija noteikusi apcietinājumu, bet vēlāk viņai tika noteikts mājas arests.

Kā Bikulčiene aprīlī izteicās ziņu portāla "15min.lt" konferencē, cita starpā viņa tiek apsūdzēta, ka centusies ietekmēt un lūgusi ietekmēt Latvijas veselības ministri un Latvijas asinsdonoru centra direktori.

Bikulčiene norādīja, ka viņai izteiktās apsūdzības centienos palīdzēt Lietuvas uzņēmumam "Solis Tribus" monopolizēt asins plazmas savākšanu un asins preparātu piegādi Lietuvā parādījušās pēc konkurentu - "Octapharma" pārstāvja Latvijā Aleksandra Cesasa - vēršanās Lietuvas institūcijās, tai skaitā Veselības aizsardzības ministrijā. Viņasprāt, visas Lietuvas tiesībsargājošo iestāžu darbības saistāmas ar šā uzņēmuma centieniem atbrīvoties no konkurentiem.

"Ar Latvijas asinsdonoru centru mūs saista patiesi laba draudzība, mēs vienmēr konsultējamies par visiem jautājumiem," tobrīd stāstīja Nacionālā asins centra vadītāja. "Šai gadījumā bija jauna direktore, kas ne īpaši saprata, kas te notiek, un atbrauca pakonsultēties, ko darīt, jo tieši šis kungs, kurš mani apsūdz Lietuvas tirgus monopolizēšanā, pats ir monopolists Latvijā, "Octapharma" pārstāvis Latvijā Aleksandrs Cesass."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!