Foto: LNT Ziņu dienests

Britu policija Linkolnšīras apgabalā vēlas pieņemt darbā latviski runājošus policistus, sestdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Bostonas pilsētas policijas iecirknī skaidro, ka arvien biežāk policija sastopas ar valodas barjeru, risinot ar iebraucējiem saistītus incidentus. Tāpēc nolemts pieņemt darbā dažādās valodās runājošus policijas inspektorus. Jau atrasti kandidāti darbam policijā no poļu un lietuviešu kopienām, taču latviešu vēl nē. Šai pozīcijai pagarināts pieteikšanās termiņš.

Britu policijā norāda, ka par policistu var kļūt praktiski jebkurš latvietis, jo pirms darba sākšanas būs apmācības.

Bostonas policijas iecirkņa priekšnieks Pols Timmins raidījumam stāsta, ka vēlme ir sabiedrības dažādo etnisko sastāvu atspoguļot arī policistu rindās. Turklāt pieaug arī latviešu pastrādāto likumpārkāpumu skaits, tāpēc ar drukātiem materiāliem un labas uzvešanās aicinājumiem ar zīmēm ielās latviešu valodā vairs nepietiekot. Valodas barjeras dēļ britu policijai ir grūtības sazināties arī ar noziegumos cietušajiem.

Iecirkņa priekšnieks arī cer, ka latviski runājošs policists no ikdienas sarunām ar citiem latviešiem Bostonā jau savlaicīgi spētu atpazīt likuma pārkāpumus. "Dažkārt, kad dodamies uz incidentu vietām, ne vienmēr personas mums saka visu patiesību. Fonā citi cilvēki savā starpā runā latviski, un ja viņu sarunas saprastu, varētu uzzināt daudz vairāk. Kad dodamies uz latviski, lietuviski vai krieviski runājošām mājsaimniecībām, tur dzirdēto mēs nesaprotam. Tas mums apgrūtina uztvert kādas nianses," pauž Timmins.

Bostonas policija liek īpaši lielas cerības uz latviski runājošu policistu, lai atklātu modernās verdzības - cilvēktirdzniecības gadījumus, kuros gan organizētāji, gan upuri ir latvieši.

Bostonas policijā skaidro, ka par policistu var kļūt praktiski ikviens latvietis, arī ja iepriekš strādāts fabrikā vai fermā, jo priekšā būs divu gadu ilgi treniņi. Pēc divu gadu ilgajām apmācībām personas var kandidēt arī uz amatu, piemēram, kļūt par policistu-kinologu, ceļu policistu, bruņoto policistu, pāriet uz Kriminālizmeklēšanas departamentu. Lai kvalificētos, vajadzīga izcila angļu valoda, ir jābūt izglītībai, kas atbilst vismaz britu vidusskolas līmenim, bet testu var pildīt arī atlases procesā, ja pat nav oficiālās izglītības. Tāpat kandidātiem Lielbritānijā jābūt nodzīvotiem vismaz diviem gadiem.

Raidījums pieļauj, ka Latvijas Valsts policijā strādājošajiem varētu tikt pieļauts izņēmums un netiktu prasīti šie divi gadi, kam jābūt pavadītiem Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!