Foto: Latvijas armija
Militāro mācību "Saber Strike 2018" laikā no Ādažiem uz Dienvidkurzemi kopumā tika pārvietoti aptuveni 2000 karavīru un 800 transportlīdzekļi, informēja Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

NBS Apvienotā štāba Militāro mācību pārvaldes priekšnieks Gunārs Grikmanis pastāstīja, ka kopumā no Ādažiem uz Dienvidkurzemi tika pārvietoti 2000 Latvijas un sabiedroto karavīru un aptuveni 600 līdz 800 transportlīdzekļu - kājnieku kaujas mašīnas, apvidus automašīnas un citi braucamie.

Grikmanis neatklāja cik ātri izdevies vienības nogādāt līdz Dienvidkurzemei, taču sasniegtais laiks bija atbilstošs mācībās izvirzītajiem mērķiem. "Jāņem vērā, ka mācības notika miera laikā, turklāt laiku prasīja arī konvoju saformēšana. Tāpat jāņem vērā, ka Dienvidkurzemē patlaban tiek veikti ceļu remontdarbi. Neviens satiksmes noteikumu pārkāpums netika pieļauts. Mēs strādājām precīzi un maksimāli veikli, lai netraucētu sabiedrībai," uzsvēra Grikmanis.

Mācību scenāriju Grikmanis nedrīkstēja atklāt, taču tas balstījies uz oficiālo NATO scenāriju.

"Protams, ka mēs scenāriju savietojām ar saviem valsts aizsardzības plāniem. Šie plāni balstīti tikai uz valsts aizsardzību, " viņš piebilda.

Mācību laikā konstatēti arī atsevišķi maznozīmīgi gadījumi, kad militārie transportlīdzekļi iebraukuši lauksaimniecības zemēs. Sūdzības gan nav saņemtas. Tāpat karavīri pārvietošanās laikā atraduši munīciju, kas saglabājusies no kara laikiem, norādīja Grikmanis.

Aizsardzības ministrijā skaidroja, ka mācībās "Saber Strike 2018" Latvijā uzsvars tika likts uz vienību taktisko uzdevumu trenēšanu pilsētvidē, kā arī liela apjoma spēku un tehnikas pārvietošanu. Mācības tika apvienotas ar Latvijas organizētajām starptautiskajām militārajām mācībām "Summer Shield XV", un kopā mācībās piedalījās vairāk nekā 3000 dalībnieku no Albānijas, ASV, Dānijas, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas.

Mācību aktīvā fāze norisinājās gan Ādažu poligonā, gan ārpus poligona Rucavas, Nīcas, Grobiņas, Priekules, Durbes, Aizputes, Skrundas, Vaiņodes un Saldus novadā.

NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pauž gandarījumu par militāro mācību rezultātiem. "Esmu gandarīts, ka militārās mācības Latvijā ir sasniegušas savu mērķi un katra vingrinājuma mērķis ir trenēt visas vienības. Visi uzdevumi ir sekmīgi paveikti. Mēs beidzot esam izgājuši ārpus Ādažu bāzes un darbojamies visā Latvijā. Nacionālie bruņotie spēki mācības ārpus poligona uzsāka jau iepriekšējā gadā. Tomēr šis daudznacionālais ASV vadītais vingrinājums pirmo reizi šādā apmērā ir ārpus Ādažu poligona. Mēs trenējam sadarbību ar sabiedrotajiem gan vienību taktisko uzdevumu izpildē, gan arī Latvijas kā uzņemošās valsts atbalsta spēju," uzsvēra NBS komandieris.

"Mēs varam reaģēt ļoti ātri ar visām vienībām, kas izvietotas Latvijā un esam pilnīgi gatavi nodrošināt visu nepieciešamo Latvijas valsts aizsardzībai, līdz šeit ierodas sabiedrotie. Mobilitāte, ātra reaģēšanas spēja un spēja sinhronizēti vadīt vienības operācijā - šie ir tie galvenie "trīs vaļi", uz kuriem balstīsies arī nākamie vingrinājumi," uzsver Kalniņš.

ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais pauž gandarījumu par mācību laikā redzēto. "Man ir prieks atgriezties Latvijā un redzēt, kā ir paaugstinājusies Latvijas Bruņoto gatavība un kaujas spējas," uzsver Kalniņš.

Mācības "Saber Strike 2018" norisinājās ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas un Polijas teritorijā, un kopumā piedalījās aptuveni 18 000 dalībnieku no 19 valstīm.

"Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010. gada. Latvijā mācības notika no 3. jūnija līdz 15. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!