Foto: Shutterstock
Piecus gadus pašvaldību dzimtsarakstu nodaļās vairs nav jāizvieto laulību sludinājumi, tomēr joprojām ir pašvaldības, kuras neaktuālo Civillikuma informāciju nav izņēmušas no mājaslapām. Tieslietu ministrija (TM) portālam "Delfi" sola vērsties pašvaldībās, lai tās nomainītu neaktuālās ziņas.

Piecus gadus vairs nav spēkā Civillikuma pants par laulību sludinājumu izsludināšanu, izliekot uz vienu mēnesi sludinājumu par paredzamo laulību dzimtsarakstu nodaļā.

Novecojusī informācija atrodama Raunas, Balvu, Līvānu, Salacgrīvas, Viļakas, Olaines, Līgatnes, Cesvaines un citu pašvaldību mājaslapās.

Portālam "Delfi" TM pārstāve Lana Mauliņa pateicas par norādi uz neprecīzām ziņām pašvaldību mājaslapās, kā arī sola vērsties dzimtsarakstu nodaļās. "TM Dzimtsarakstu departaments atkārtoti vērsīs to uzmanību par nepieciešamību pārskatīt un aktualizēt pašvaldību mājaslapās norādīto informāciju atbilstoši normatīvajam regulējumam," apgalvo Mauliņa.

Civillikuma 40. pantā, kas bija spēkā līdz 2012. gada 31. decembrim, tika paredzēts, ka pirms laulāšanas notiek izsludināšana, proti, tika uz vienu mēnesi izlikts sludinājums par paredzamo laulību dzimtsarakstu nodaļā, kurā iesniegts iesniegums par vēlēšanos doties laulībā.

Tā kā 2012. gada novembrī tika apstiprināti grozījumi Civillikumā, laulību izsludināšanas institūts nākamā gada 1. janvārī tika izslēgts no Civillikuma.

No laulību izsludināšanas pirms laulības slēgšanas tika lemts atteikties, jo izsludināšana vairs nepildīja tai vēsturiski paredzēto funkciju – sabiedrības informēšanu par laulībām, skaidroja ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!