Foto: Latvijas armija

Piektdien, 15. jūnijā, pulksten 12, VEF Kultūras pilī notiks vairāku Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas studiju programmu absolventu izlaidums, kurā pirmās virsnieka – leitnanta – dienesta pakāpes zīmotnes saņems 56 kadeti, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāve Sandra Brāle.

Jaunos virsniekus, kuri absolvēs Komandējošā sastāva virsnieka, Sauszemes spēku, Gaisa spēku un Jūras spēku militārās vadības studiju programmu, sveiks Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Ceturtdien, 14. jūnijā, kadeti dosies tradicionālajā gājienā no akadēmijas uz Brāļu kapiem, lai pulksten 23 pie Mātes Latvijas tēla dotu virsnieka svinīgo solījumu. Piektdien, 15. jūnijā, pulksten 9.30 kadeti apmeklēs svētbrīdi Doma baznīcā, savukārt pulksten 10.30 plānota akadēmijas absolventu fotografēšanās pie viena no Latvijas valstiskās neatkarības simboliem - Brīvības pieminekļa.

Piektdien, 15. jūnijā, VEF Kultūras pilī, notiks arī starptautiskā Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursa un Augstākā instruktora kursa izlaidumi. Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursu absolvēs 11 virsnieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas. Savukārt Augstākā instruktora kursu – 11 kursanti no dažādām Nacionālo bruņoto spēku vienībām. Absolvējot Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursa, virsnieki ir tiesīgi saņemt dienesta pakāpi “kapteiņleitnants” un “komandleitnants”, kā arī ir sagatavoti tālākās izglītības iegūšanai Vecākā štāba virsnieka kursā Baltijas aizsardzības koledžā. Absolvējot Augstākā instruktora kursu, kursa absolventiem tiek piešķirta kvalifikācija ''Augstākais instruktors'', kas ir pamats nākamās - štāba virsseržanta dienesta pakāpes piešķiršanai.

Nacionālie bruņotie spēki aicina jauniešus ar vidējo un augstāko izglītību izvēlēties militāro karjeru un bez maksas studēt Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai apgūtu virsnieka profesiju, kas garantēs prestižu un sociāli nodrošinātu darbu turpmākos 20 - 25 dzīves gadus. Studēt aicināti arī augstāko izglītību ieguvušie ārsti, juristi un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju eksperti, kuri vēlas veidot savai civilajai izglītībai atbilstošu militāro karjeru virsnieka speciālista profesijā.

2018./2019. studiju gadā aizsardzības akadēmijā uzņems 120 studentus (kadetus). Kandidātu dokumentu pieņemšana Rekrutēšanas un atlases centrā studijām akadēmijā jau ir sākusies, un tā notiks līdz pat 31. jūlijam.

Studijām aizsardzības akadēmijā pieņem Latvijas Republikas pilsoņus līdz 30 gadu vecumam studijām profesionālā bakalaura studiju programmās, bet studijām otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā – līdz 35 gadu vecumam, un kuri pārvalda valsts valodu augstākajā līmenī (C1).

Pieteikties studijām var ne tikai vidusskolu absolventi studijām profesionālā bakalaura programmās “Sauszemes spēku militārā vadība”, “Jūras spēku militārā vadība” un “Gaisa spēku militārā vadība”, kā arī kandidāti ar 2. līmeņa profesionālo augstāko izglītību studijām programmā “Komandējošā sastāva virsnieks”, bet arī ārsti, juristi un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju eksperti studijām karjeras kursā “Virsnieka speciālista pamatkurss”. Tajā uzņem augstskolas absolventu, kurš ir ieguvis akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību tiesību zinātnē, ārsta grādu un kvalifikāciju ārsta specialitātē un akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību informācijas tehnoloģiju, datortehnikas, elektronikas, telekomunikācijas, telemātikas, kiberdrošības, datorvadības vai datorzinātnes specialitātē.

Ar akadēmijas piedāvātajām studiju un apmācības programmām un kandidātiem izvirzītajām prasībām var iepazīties akadēmijas tīmekļvietnē www.naa.mil.lv, bet ar pieteikšanās kārtību un atlases procesu – bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā „Rekrutēšana”, neskaidrību gadījumā rakstot uz "Rekrutēšanas un atlases centra elektronisko pasta adresi rekrutesana@mil.lv vai zvanot pa tālruni 67137137.

Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija ir vienīgā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kas īsteno akreditēto studiju virzienu “Militārā aizsardzība”, lai sagatavotu profesionāli izglītotu komandējošo un militāro speciālistu sastāvu – virsniekus - valsts aizsardzības nozarei.

Virsnieks ir viena no trijām (kareivis, instruktors, virsnieks) bruņoto spēku karavīru profesijām, kurā nodarbinātie savus tiešos amata pienākumus pilda vairāk nekā 30 funkcionālajās (ieroču šķiru) jomās un teju 170 specialitātēs. Virsnieki nodrošina militāro vienību un apakšvienību vadību. Virsnieki plāno, nodrošina, kontrolē un vada militāro uzdevumu izpildi un atbild par padotajiem visu līmeņu vienībās. Savukārt virsnieks speciālists ir virsnieks, kuram ir akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība jurista, psihologa, ārsta, IT un komunikāciju tehnoloģiju, teologa un diriģenta specialitātē un kurš apguvis virsnieka speciālista pamatkursu aizsardzības akadēmijā.

Iestājoties aizsardzības akadēmijā, kadetus sagaida ne vien dinamisks mācību process, bet arī vairākas priekšrocības, kādas nav citās mācību iestādēs: studijas ir bez maksas – tās tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem; studiju laikā kadeti ir pilnā valsts apgādē un kadetiem tiek nodrošinātas karavīra sociālās garantijas. Kadetiem maksā karavīra algu (stipendiju), sākot ar 850 eiro pēc nodokļu nomaksas. Kadetus nodrošina ar bezmaksas izmitināšanu dienesta viesnīcā un iespēju bez maksas izmantot Sporta kluba kompleksu. Akadēmijā ir pieejama bibliotēka ar plašu militārās un vispārizglītojošās literatūras un periodikas klāstu dažādās valodās, dažādas datu bāzes un bezmaksas interneta pieslēgums.

Pēc akadēmijas absolvēšanas visiem virsniekiem ir nodrošināta dienesta vieta bruņoto spēku vienībās. Dienējot bruņotajos spēkos, virsnieks iegūst stabilitāti, turpmāku bezmaksas apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās, darbu komandā mācībās Latvijā un ārvalstīs, kā arī starptautisko operāciju rajonos, karjeras izaugsmi, konkurētspējīgu atalgojumu un plašas sociālās garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!