Foto: LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 14. jūnijā, uzrunājot klātesošos Ilgtspējas indeksa svinīgajā apbalvošanas ceremonijā, sacīja, ka vārds "ilgtspēja" Latvijai ir ļoti svarīgs, jo pirms 100 gadiem mūsu valsts tika izveidota tieši ar šādu nolūku – lai mums tā būtu vienmēr, lai Latvija nerimstoši un līdzsvaroti attīstītos, lai mūsu tauta savu zemi, tautas radīto bagātību un nacionālās vērtības varētu nodot tālāk nākamajām paaudzēm, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Mūrniece uzsvēra, ka latviešu nācijas pastāvēšana un attīstība cauri gadsimtiem uzsvērta arī mūsu Satversmes preambulā.

Uzrunājot klātesošos, Mūrniece godināja 1941. gada 14. jūnijā deportētos, pieminot pirmskara Latvijas eliti - uzņēmējus, ierēdņus, politiķus, intelektuāļus, virsniekus, deportētos cilvēkus, no kuriem lielāko daļu zaudējām uz visiem laikiem.

Tagad, atjaunotās Latvijas gados, esam audzējuši savu spēku, attīstījuši uzņēmējdarbību, centušies darīt Latviju aizvien labklājīgāku, konkurētspējīgāku un ilgtspējīgāku. Šodien Latvija ir dinamiska, moderna un varoša. Lai arī mums vēl daudz darāmā ekonomiskās situācijas līdzsvarošanā, kā arī ienākumu nevienlīdzības un nabadzības risku mazināšanā, mēs tomēr esam nogājuši apbrīnojami veiksmīgu ceļu neticami īsā laikā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

"Paldies Jums, mūsu labākie uzņēmēji, par to, ka esat bijuši līderi šajā ceļā. Jūs esat veidojuši biznesu ne tikai, lai nopelnītu naudu. Jūs esat radījuši darba vietas, attīstījuši uzņēmumu iekšējo kultūru, stiprinājuši zīmolus, ar kuriem varam lepoties gan pašmājās, gan starptautiski," darba devējiem pateicās Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pasniedza Sabiedrības integrācijas fonda balvu nominācijā "Dzimumu līdztiesīgākais uzņēmums". Šogad apbalvojumu saņēma "TELE2". Nominācijas mērķis ir izcelt uzņēmumu, kas visveiksmīgāk spējis nodrošināt vienlīdzīgas darba iespējas un līdztiesību sievietēm un vīriešiem savā uzņēmumā.

Mūrniece pauda gandarījumu par to, ka Latvija Eiropas Savienības Dzimumu līdztiesības indeksā visu laiku uzlabo savus rezultātus. Lai arī eksperti uzskata, ka izmaiņas visā Eiropā varētu notikt straujāk, Latvija pozitīvi izceļas ar to, ka vīrieši biežāk nekā vairumā citu Eiropas Savienības valstu velta laiku neapmaksātam darbam – mājas kopšanai, rūpēm par bērniem un citiem darbiem. Cilvēki arvien retāk nodala sieviešu un vīriešu darbus mājās, piebilda Mūrniece.

Dzimumu līdztiesība vispirms nozīmē vienādas sociālās vērtības piešķiršanu sievietēm un vīriešiem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka ir ļoti svarīgi, lai gan sievietes, gan vīrieši varētu veiksmīgi realizēt sevi profesionālajā jomā – gan kā darba devēji, gan kā darba ņēmēji -, un dzimums nebūtu šķērslis karjeras izvēlei.

Ilgtspējas indekss ir stratēģisks vadības instruments, kas balstīts starptautiski atzītā metodoloģijā un palīdz Latvijas uzņēmumiem diagnosticēt savas darbības ilgtspēju un korporatīvās atbildības līmeni. Vienlaikus šis indekss sabiedrībai, valsts un nevalstiskajām organizācijām sniedz objektīvus kritērijus, lai uzslavētu un atbalstītu tādus uzņēmumus, kuri palīdz stiprināt Latvijas ekonomiku ilgtermiņā, vēsta Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, kas līdz ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību ir pasākuma iniciators un organizētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!