Foto: LETA
Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai vienu no tā sauktās "būvnieku lietas" kriminālprocesiem, kurā apsūdzētas astoņas personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Lietā apsūdzēti Henrijs Girskis, Dmitrijs Grigorjevs, Ritvars Stāmers, Andris Liepiņš, Ilvars Grimza, Andis Upenieks, Andris Gerhards, Jolanta Smaļķe, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka neminot apsūdzēto vārdus, informēja, ka saskaņā ar apsūdzību astoņas personas darbojoties organizētā grupā, izmantojot savā kontrolē esošo uzņēmumu datus, rekvizītus un norēķinu kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdes.

Apsūdzētās personas, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam kāda būvniecības uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas par 2012. gada janvāri - 2014. gada janvāri, tajās iekļāva datus par faktiski nenotikušiem darījumiem ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi nepamatoti iegūstot tiesības nemaksāt valsts budžetā aprēķināto 826 337 eiro apmērā, nodarot ar to valsts budžetam zaudējumu lielā apmērā.

Pēc tam septiņi apsūdzētie veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju par kopējo summu 728 660 eiro.

Turklāt divi no apsūdzētajiem, darbojoties personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, PVN atmaksas veidā izkrāpa no valsts budžeta naudas līdzekļus 2 272 eiro apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, izdalot procesus par noziedzīgi iegūtu mantu, izdevās atgūt 104 186 eiro.

Tiesa nodotā lieta ir viena no tā dēvētās apjomīgās "būvnieku" kriminālprocesa, kurā izmeklēšana joprojām notiek Valsts ieņēmumu dienestā (VID), norādīja Eiduka.

Laikraksts "Diena" pagājušā gada septembrī rakstīja, ka ar politiķiem saistītais uzņēmējs Māris Martinsons pērnvasar atzīts par aizdomās turēto jaunā kriminālprocesā par organizētas grupas, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem dokumentiem.

"Būvnieku lietā", no kuras izdalīts jaunais kriminālprocess, VID un prokuratūrai ir aizdomas par fiktīviem līgumiem un PVN izkrāpšanu dažādos būvdarbos, tostarp vairākos, kas veikti pēc Rīgas domes iepirkumiem. Laikraksts vēstīja, ka Martinsonu vieno neformālas attiecības ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), kā arī ar partijas "Latvijas attīstībai" politiķiem - viņš ilgstoši kopā ar Edgaru Jaunupu vadījis basketbola klubu "VEF Rīga" un bijis tā sponsors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!