Foto: LETA

Atkārtota konkursa rīkošana uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu nav politisks spiediens, intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Valsts kancelejas (VK) vadītājs Jānis Citskovskis.

Valsts pirmais ierēdnis atzinis, ka šobrīd situācija ir daudz sliktāka nekā iepriekš. "Zinot, kas notika ar Māri Skujiņu, ikviens, kas vēlēsies piedalīties nākamajā konkursā, droši vien pārdomās visus savas dzīves morāli ētiskos aspektus. Es labi apzinos, ka būs liels izaicinājums noorganizēt jaunu konkursu un pārliecināt cilvēkus tajā piedalīties. Bet nav jau alternatīvas, jo mēs vēlamies atrast godīgu profesionāli, kas spējīgs vadīt VID," laikrakstam sacījis Citskovskis.

Personāla atlases kompānija "Eiropersonāls", kas iepriekš bija piesaistīta VID vadītāja amata kandidātu atlasei, bija uzrunājusi gandrīz simt kandidātus, aicinot viņus pieteikties konkursam. Pieteikušies deviņpadsmit kandidāti, tajā skaitā astoņi uzrunātie pretendenti. Citskovskis norāda, ka tagad "Eiropersonāls" pieklājīgi licis saprast, ka, ņemot vērā konkursa rezultātu, kompānija vairs nevēlas piedalīties šajā procesā.

Laikrakstam Citskovskis pieļauj, ka jaunajam konkursam tiks izraudzīta cita firma, kas nodarbosies ar pretendentu piesaisti. "Ja runājam par VID ģenerāldirektoru, tad būs jāizvērtē, kurām pretendentu atlases kompānijām bez "Eiropersonāla" var uzticēt piedalīties tik augsta ranga amatpersonas izvēlē," noteicis VK vadītājs.

Vaicāts par politisko spiedienu saistībā ar jauna konkursa izsludināšanu, Citskovskis to noliedz, norādot, ka ne šajā, ne arī iepriekšējos konkursos politiska spiediena un norādījumu neesot bijis.

Runājot par konkursa komisijas reputāciju, Citskovskis laikrakstam pauž: "Pēc vairāk nekā desmit sekmīgiem konkursiem mēs pēkšņi saskārāmies ar situāciju, kad tiek apšaubīta uzvarētāja reputācija, tāpēc ir jādara viss iespējamais, lai nākamais konkurss beigtos veiksmīgi." Tā kā katrai kandidātu atlases firmai ir savs klientu loks, pastāv iespēja, ka uz jauno konkursu parādās jauni kandidāti. "Bet, ja neatradīsies pietiekami kvalificēti, godīgi cilvēki, situācija būs neapskaužama," rezumē VK vadītājs.

Jau ziņots, ka komisijas izvēlētais kandidāts Māris Skujiņš atsauca savu pieteikumu VID ģenerāldirektora amatam. Paziņojumā medijiem viņš norādīja, ka "melu kampaņas organizatori un tās tiražētāji medijos ir uzvarējuši".

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ar preses sekretāra Andreja Vaivara starpniecību iepriekš norādīja, ka atsaukt savu pieteikumu VID vadītāja amatam ir Skujiņa paša izvēle. Tāpat Vaivars piebilda, ka uz VID vadītāja amatu tiks izsludināts jauns konkurss.

Koalīcijas vairākums iepriekš nesteidza paust atbalstu Skujiņa kandidatūrai VID ģenerāldirektora amatā. Pirms oficiāla lēmuma pieņemšanas bija paredzēts sagaidīt VK rosinātās atkārtotās pārbaudes rezultātus par Skujiņa iespējamo saistību ar skandālos iepīto uzņēmēju Māri Martinsonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!