Foto: DELFI
Sestdien Ādažu poligonā starptautisko mācību "Swift Response 2018" ietvaros no lidmašīnām desantējās ASV karavīri, kā arī tika nomestas platformas ar ekipējumu, viena no kurām aizdegās, novēroja portāls "Delfi".

Mācību ietvaros no astoņām militārajām transporta lidmašīnām "Globemaster III" C-17 sestdien bija paredzēts izsēdināt poligonā vairāk nekā 500 ASV 82. gaisa desanta divīzijas karavīrus.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Desantnieki vērienīgo trauksmes situācijas mācību ietvaros 8. jūnijā izlidoja no bāzes Ziemeļkarolīnā, lai nepārtrauktā lidojumā ar desmit lidmašīnām un degvielas uzpildi gaisā virs Atlantijas okeāna sestdien ierastos un izsēstos Latvijā un Lietuvā. Šādas mācības demonstrē sabiedroto spēju ātri ierasties Latvijā.

Tomēr mācības Latvijā tika pārtrauktas pirms visu izpletņlēcēju izsēšanās, jo pēc nolaišanās aizdegās viens no transportlīdzekļiem uz desanta platformas. Apvidus automašīna pēc nosēšanās sāka dūmot un pakāpeniski to pārņēma liesmas, novēroja portāls "Delfi".

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

To, ka mācību laikā notika negadījums, portālam apstiprina Aizsardzības ministrijas pārstāve majore Mairita Senkevicina. Incidentā neviens nav cietis, karavīru desantēšana pārtraukta drošības apsvērumu dēļ, viņa norāda.

Aizdegšanās iemesli vēl nav zināmi un tiek izmeklēti, portālam "Delfi" atklāj ASV spēku pārstāvis pulkvežleitnants Gregs Mūrs. Vairāk informācija par notikušo tiks sniegta pēc izmeklēšanas pabeigšanas, viņš pasvītro.

Uz cietušās platformas, domājams, atradās divas "Humvee" automašīnas.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Negadījumi plaša mēroga desanta mācību laikā, kas atzīstamas par sarežģītām operācijām, nav liels retums skaidro militārā portāla "Varabungas" autors un rezerves kapteinis Mārtiņš Vērdiņš. Ja šādas lietas notiek mācības, nevis īstā operācijā, ir iespēja izanalizēt kļūdas un nepieļaut tās turpmāk, viņš atzīmē.

Jau ziņots, ka pirms diviem gadiem neveiksmīga armijas transportlīdzekļu desantēšana nofilmēta militārajās mācībās Vācijā. Toreiz trīs "Humvee" automašīnas atsaitējās no izpletņiem un smagi atsitās pret zemi.

Video: Kā notiek transporta un ekipējuma desntēšana no lidmašīnām

Starptautiskās militārās mācības "Swift Response 2018" ir ikgadējas ASV spēku Eiropā vadītas ASV Armijas un ASV Gaisa spēku apvienotās mācības ar mērķi trenēt sabiedroto spēku stratēģiskā gaisa desanta reaģēšanas spējas pēkšņa apdraudējuma gadījumā.

Mācības notiek no 7. līdz 15. jūnijam un tajās piedalīsies aptuveni 2 300 dalībnieku no septiņām NATO dalībvalstīm un partnervalstīm. Mācības norisināsies Polijā, Latvijā un Lietuvā.

Starptautisko militāro mācību "Swift Response 2018" laikā Nacionālie bruņotie spēki trenēs spēju sniegt uzņemošas valsts atbalstu, uzlabojot sadarbību starp Latvijas un sabiedroto dalībvalstu bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!