Foto: LETA
Ģimenes ārstu asociācija piektdien, 8. jūnijā, lēmusi pagaidām nerīkot protesta akcijas saistībā ar e–veselības darbību, vēsta portāls "lsm.lv".

Ģimenes ārsti apņēmušies gaidīt līdz jūlijam, kad Veselības ministrijas (VM) piesaistītie IT speciālisti būs novērsušie e–veselībā atklāto kļūdu. Pēc tam asociācija vēlreiz vērtēs sistēmas darbību un lems par protestu rīkošanu, klāsta asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

"Ja e–veselībā mēs nevarēsim izrakstīt darba nespējas lapu vai e–recepti 30 sekunžu laikā, ja nebūs pilnveidots zāļu reģistrs, kurā nav visi medikamenti, kurā daudzām zālēm nav pateikts, cik ir oriģinālā tablešu, kurā mēs neredzam dažām zālēm pat zāļu devas – tātad tas ir nepilnvērtīgs, to vajag pilnveidot, un arī darba nespējas lapas vienkāršot tomēr, tādā gadījumā mēs atliekam citu funkciju lietošanas uzsākšanu. Piemēram, e–nosūtījumu, tāpat arī veselības datu ievadi," sacīja Veide.

"Un vienu dienu nedēļā nelietojam e–veselības sistēmu, kamēr nav sakārtota šī e–veselība," par ārstu lēmumu pavēstīja Veide.

Nosūtījumu izrakstīšanu elektroniski bija plānots ieviest šā gada beigās, atgādina "lsm.lv".

Pagaidām ģimenes ārsti joprojām saskaras ar e-veselības darbības traucējumiem. Pagājušajā nedēļā tie bijuši katru dienu, bet šonedēļ lielus sarežģījumus e-veselība sagādāja pirmdien un otrdien.

Vēstīts, ka veselības ministre Anda Čakša (ZZS) maija sākumā pauda – divu mēnešu laikā e–veselības sistēma kļūs par "palīgu, nevis šķērsli" mediķiem.

Čakša uzsvēra, ka VM ir skaidrs, kas vēl jādara, lai uzlabotu e–veselības darbību. Patlaban tiek palielinātas jaudas, turklāt eksperti "strādā dienu un nakti". Sistēmas darbības uzlabošanai piesaistīti arī starptautiski eksperti, kuri strādā ar lielām sistēmām. "Iedomājieties sistēmu, kas izplānota pirms 10 gadiem, pilnīgi uz citiem domāšanas ātrumiem, uz citiem apjomiem [...], līdz ar to mēs ļoti daudz lietas adaptējam," sacīja Čakša.

E–veselības sistēmas izveidē kopumā tika ieguldīti 15 miljoni eiro, un finansējums vajadzīgs arī ikgadējai uzturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!